Linkovi

"2025. nije datum, već perspektiva za ulazak CG u EU"


Zastava EU
Zastava EU

Strategija Evropske komisije za Zapadni Balkan dodatno potvrđuje posvećenost Evropske unije politici proširenja, kazao je u Podgorici slovački šef diplomatije Ivan Korčok i poručio da 2025. nije konkretan datum za članstvo već dobra motivacija. Prema riječima Korčoka, 2025. godina koja se u Strategiji navodi kao rok za članstvo Crne Gore, nije konkretan datum, već se može nazvati perspektivnom članstva.

„Možda ste očekivali više, ali EU je prošla kroz veoma složenu deceniju, punu izazova i kriznih trenutaka. Strategija dolazi u važnom momentu kada pokušavamo da razriješimo brojna pitanja u Uniji, na unutrašnjem nivou“, rekao je Korčok na konferenciji za novinare nakon sastanka sa crnogorskim šefom diplomatije, Srđanom Darmanovićem.

On je ocijenio da Strategijom, EU šalje poruku da ne gleda samo ka unutra, već da je posvećena i otvaranju za sve države koje žele da postanu članice kada ispune uslove. Korčok smatra da je u pitanju dobra motivacija i da neke države mogu ući u EU ranije, a neke kasnije. On je poručio da je datum "u rukama indidvidualnog učinka individualnih država".

U ovom trenutku imamo Strategiju, sveukupni pristup koji je Komisija definisala, ali ovo je trenutak kada moramo imati jasnu sliku kako se zemlje pojedinačno pokazju u sladu sa uslovima koji stoje pred njima, uključujući oblasti koje se pominju u poglavljima 23 i 24“, rekao je Korčok. On je istakao da je Crna Gora postala prirodni vođa i lider procesa evropskih integracija.

Crnogorski šef diplomatije Srđan Darmanović je kazao da je posjeta Korčoka pokazatelj odličnih međudržavnih odnosa, sadržajne saradnje i obostranog razumijevanja Crne Gore i Slovačke. On je naveo da je u razgovoru sa Korčokom izaržena spremnost za dalje snaženje savezničke saradnje u okviru Sjevornoatlantske alijanse. Kako je ukazao, Slovačka je jedan od najznačajnijih partera koja se zalaže za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana i podržava princip regate.

„To izuzetno cijenimo imajući u vidu da je Crna Gora najviše odmakla u procesu pregovora sa EU“, istakao je crnogorski šef diplomatije. On je kazao da su Crna Gora i Slovačka zainteresovane za jačanje ekonomskih odnosa, naročito povećanje slovačkih investicija i veću robnu razmjenu.

XS
SM
MD
LG