Linkovi

Dve Koreje održale pripremne razgovore pre istorijskog samita


Arhiva - Severnokorejski objekat Tongilgak, mesto razgovora na visokom nivou između dve Koreje, u graničnom selu Panmundžom u Severnoj Koreji, 29. marta 2018.
Arhiva - Severnokorejski objekat Tongilgak, mesto razgovora na visokom nivou između dve Koreje, u graničnom selu Panmundžom u Severnoj Koreji, 29. marta 2018.

Zvaničnici Severne i Južne Koreje održali su u četvrtak pripremne razgovore za samit lidera dve zemlje koji bi trebalo da se održi kasnije ovog meseca, u sklopu globalnih napora da se reše tenzije po pitanju nuklearnog programa Pjongjanga.

Sastanak zvaničnika na radnom nivou u graničnom selu Panmundžom ticao se pitanja bezbednosti, protokola i medijskog pokrivanja tema za planirani samit 27. aprila između severnokorejskog lidera Kim Džong Una i predsednika Južne Koreje Mun Džae-ina. Južnokorejska predsednička Plava kuća saopštila je da su se dve strane složile da ne obelodanjuju sadržaj diskusije, dok ne bude postignut konačni sporazum.

Na drugom pripremnom sastanaku razradiće se detalji poput toga kako će Kim doputovati na mesto događanja. Pojavile su se medijske spekulacije da će severnokorejski lider peške preći vojnu demarkacionu liniju koja deli Koreje, kao simboličan gest. Koreje takođe treba da odrede koliko puta će se on i Mun sastati tog dana i da li će televizija uživo emitovati delove sastanka.

Dve nacije sporazumele su se o datumu samita nakon sastanka na visokom nivou prošle sedmice. Zvaničnici u Seulu rekli su da će samit, koji će se održati u Panmunđomu, biti fokusiran na severnokorejsko nuklearno razoružanje, dok Pjongjang nije potvrdio to kroz svoje državne medije.

Odvojeni samit Kima i američkog predsednika Donalda Trampa trebalo bi da se održi do kraja maja.

Koreje su održale samo dva zajednička samita od Korejskog rata, 1950-53.

XS
SM
MD
LG