Linkovi

Dve eksplozije u glavnom gradu Somalije


Mapa Somalije.

Automobil-bomba napadača samoubice eksplodirala je nekoliko metara od predsedničke palate u somalijskom glavnom gradu Mogadišu u subotu. Dim se podižne iznat mesta eksplozije, a još uvek nije jasno ko stoji iza napada.

"Eksplodirao je automobil-bomba... još uvek je prerano da bi se znalo o žrtvama", rekao je policijski major Mohamed Husein za Rojters malo nakon eksplozije.

Druga eksplozija dogodila se nasuprot zgrade policije, rekli su policijski izvori. Nije odmah bilo poznato da li je bilo povređenih.

Svedoci sa kojima je razgovarao Rojters videli su dim kako se diže iz mnogih zapaljenih vozila na mestu druge eksplozije.

Prva eksplozija u subotu dogodila se ispred zgrade, nekoliko metara od predsedničke palate i u blizini kontrolnog punkta.

Husein kaže da su snage bezbednosti otvorile vatru nakon eksplozije. Zvuci sirena ambulatnih kola mogli su se čuti nakon uputstava koja su davana preko razglasa da se rasčisti put.

Islamistička grupa Šabab učestalo izvodi bombaške napade u zemlji na rogu Afrike, gde se bore za svrgavanje centralne vlade. Ali, oni još uvek nisu preuzeli odgovornost za eksplozije u subotu.

Ta grupa želi da svrgne centralne vlasti koje podržava Zapad, protera mirovne snage Afričke unije AMISOM i uspostavi vladu baziranu na njihovom rigidnom tumačenju islamskog Šerijatskog prava.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG