Linkovi

Dvanaest godina nakon ubistva gardista na Topčideru: Vlada formira komisiju


Aleksandar Vučić, premijer Srbije (AP Photo/Darko Vojinovic)

Vlada Srbije formiraće uskoro komisiju koja će se baviti utvrđivanjem činjenica o pogibiji dvojice gardista tadašnje Vojske Srbije i Crne Gore u vojnom objektu „Karaš“ na Topčideru 2004. godine, obavestio je u četvrtak porodice stradalih gardista premijer Srbije Aleksandar Vučić.

Premijer je, kako je saopšteno, izrazio saučešće članovima porodica stradalih Dragana Jakovljevića i Dražena Milovanovića i rekao da će nadležni državni organi ispitati sve činjenice u vezi sa ovim tragičnim događajem.

Ovim je on prihvatio inicijativu pravnih zastupnika i članova porodica da Vlada Srbije obrazuje posebnu komisiju radi utvrđivanja svih okolnosti u vezi sa stradanjem gardista Jakovljevića i Milovanovića, po ugledu na komisije koje su se bavile ubistvima novinara Dade Vujasinović i Slavka Ćuruvije.

Otac Dragana Jakovljevića, Janko, rekao je novinarima da je današnji susret sa premijerom protekao korektno i da će Vučić pomoći da se slučaj ubrza koliko može.

Otac Dražena Milovanovića, Petar, zahvalio je Vučiću što ih je primio i što će osnovati komisiju, uz nadu da će posle toliko godina saznati istinu.

Pravni zastupnik njihovih porodica Olgica Batić prenela je novinarima da će u Komisiji biti zastupnici porodica, predstavnici ministarstava odbrane, pravde i unutrašnjih poslova, zatim Višeg javnog tužilaštva i Specijalnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Pored premijera Vučića, delegaciju vlade na sastanku sa porodicama i advokatima gardista činili su i mistari policije Nebojša Stefanović, pravde Nela Kuburović i odbrane Zoran Đorđević.

Ovaj sastanak usledio je nakon što je početkom sedmice novinarima u Beogradu predstavljena 3D forenzička analiza događaja, koja je još jednom potvrdila da je gardiste ubila treća osoba, a da se oni nisu, kako je to tvrdila prvobitna vojna istraga, međusobno ubili, odnosno samoubili.

"Dobili smo ohrabrujuće vesti, budući da nam je premijer Vučić saopštio da će upravo danas po sednici vlade, koja će biti vrlo skoro, biti doneta odluka o formiranju komisije koja će se baviti svim činjenicama", rekla je advokatica Batić novinarima u Vladi Srbije.

"Očekujemo da ćemo doći do odgovora, ma kakav on bio. Ako ne dođemo do potpune istine, bar da doprinesemo utvrđivanju nekih činjenica koje nisu bile poznate", kazala je Batić.

Podsetila je da su pravni zastupnici predložili još prošle godine saslušanje Vuka Jeremića, koji je bio savetnik tadašnjeg predsednika Srbije, a na osnovu saslušanja bivšeg načelnika Generalštaba Branka Krge, koji je Jeremića označio kao lice koje mu je javilo telefonskim putem šta se desilo tog 5. oktobra 2004.

Ona nije htela da prejudicira ko bi mogao da bude izvršioc i nalogodavac ubistava, pošto to nije moguće u ovom trenutku, ali je očekuje da će formiranje komisije doprineti pokretanju tog postupka, pošto nadležni organi nisu obavili svoj posao.

"Poslednju informaciju smo dobili iz (Višeg javnog) tužilaštva pre godinu dana, kada nam je saopšteno koje radnje su preduzete po našim predlozima. Nemamo nikakvu informaciju, niti obaveštenje da su preduzete dokazne radnje koje smo predlagali", navela je Batić.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović su nađeni mrtvi pre 12 godina, posle pucnjave u krugu tajnog vojnog objekta "Karaš" u Beogradu.

Forenzička analiza u 3D tehnologiji, koja je Batićevoj osnov za zahtev da se ponovo obavi rekonstrukcija događaja, prikazana je ranije na konerenciji za novinare u Beogradu.

Zataškavanje slučaja?

Temom ubijenih gardista posebno se bavila istraživačka medijska kuća Insajder, koja je u svojim emisijama pokazala da su nadležne institucije u Srbiji godinama nalazile načine da se ceo slučaj zaboravi i zataška.

Jedan od primera je i izjava Ljubiše Dragovića, forenzičkog patologa koji je izvršio superveštačenje dokaza u SAD i izveštaj dostavio Okružnom sudu u Beogradu još 2008, a da ga za osam godina niko nije pozvao da u interesu istrage argumentuje svoje nalaze.

Superveštačenje koje je izvršio Ljubiša Dragović, kao i veštačenje FBI pokazali su da je gardiste Dražena Milovanovića i Dragana Jakovljevića ubila treća osoba.

"Istraga mora da se završi prvo da bi se to predstavilo nekoj instanci koja će da izvrši krivično gonjenje. Bez toga sve je ovo uzaludno, sve je ovo mlaćenje prazne slame", rekao je tada između ostalog Ljubiša Dragović za Insajder.

XS
SM
MD
LG