Linkovi

Dva velika kiksa za najstarije dnevne novine u Srbiji, reakcija iz Politike mlaka


Deo objašnjenja kiksa u dnevnom listu Politika

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković saopštila je da se u kolumnama, koje su poslednjih dana objavljene u dnevnom listu Politika, na nedopustiv i uvredljiv način opravdavaju nedavna ubistva žena i partnersko i porodično nasilje, te da je da mediji mogu da imaju važnu partnersku ulogu u smanjenju i suzbijanju nasilja u porodici.

U dnevnom listu Politika u utorak je objavljen komentar izmišljenog stručnjaka kojim se pravda nasilje nad ženama i propagira mržnja prema feministkinjama. Povod za ovu kolumnu su dva tragična događaja koja su se odigrala u beogradskim Centrima za socijalni rad kada je jedan otac ubio suprugu i svoje troje dece, a potom i sebe. Druga, slična tragedija se odigrala u kratkom vremenskom razmaku, takođe u Centru za socijalni rad gde je ponovo otac ubio svoju nevenčanu suprugu i njihovo četvorogodišnje dete.

Politika je napravila sličnu grešku kada je pre samo dva i po meseca objavila komentar nepostojećeg stranog "eksperta" za psihoanalizu, koji je takođe propagirao netrpeljivost prema ženama, podsećaju iz Nezavisno udruženje novinara Srbije .

U rubrici Pogledi, Politika je 18. jula objavila komentar "Petra Veličkovića, forenzičkog psihijatra, sudskog eksperta za poveravanje dece", iz Montreala u Kanadi, podseća NUNS.

I "psihijatar Veličković", povodom tragičnih događaja u centrima za socijalni rad u Beogradu, napada "agresivne feministkinje koje su i ove tragedije iskoristile za svoju političku agendu".

Uz komentar je objavljena i fotografija navodnog autora za koju su korisnici društvenih medija ustanovili da zapravo predstavlja nemačkog glumca Andreasa Kaufmana, koji je u međuvremenu najavio da će tražiti demante, ali i najavljuje tužbu.

Reakcija iz Politike je u najmanju ruku mlaka. Jedino što je ova najstarija novina priznala kao grešku je objavljivanje pogrešne fotografije.

"U rubrici 'Pogledi' juče je uz tekst dr Petra Veličkovića objavljena fotografija Andreasa Kaufmana, a do ove greške je došlo tako što je autor teksta Veličković, na moju molbu da pošalje svoju fotografiju, poslao – Kaufmanovu. Ne sumnjajući da je reč o podvali autora teksta, napravili smo grešku zbog koje se izvinjavamo čitaocima," stoji na internet strani Politike.

Politika je u izdanju od 5. maja 2017. u rubrici Pogledi objavila komentar "Milovana B. Vučića", potpisanog kao "profesor univerziteta, psihoanalitički psihoterapeut i psihoanalitički supervizor, specijalista za dečju psihoanalizu, Los Anđeles, Kalifornija".

Izmišljeni psihoanalitičar "Vučić" u tekstu pod naslovom "Nepravde feminističkog pravosuđa" tvrdi da je "srpsko porodično pravosuđe pod takvim feminističkim uticajima da ono više i ne deli bilo kakvu pravdu".

Pretragom na internetu je ustanovljeno da "Milovan B. Vučić" ne postoji, a da fotografija autora komentara zapravo predstavlja Hermana Dernemana, koji je umro još 2005. u 112. godini života kao najstariji muškarac u Nemačkoj, zaključuje NUNS.

I Udruženje novinara Srbije (UNS) je reagovalo i zatražilo od v.d. glavnog i odgovornog urednika Politike Žarka Rakića da hitno javnosti objasni kako su i zašto te novine objavile najmanje dva komentara izmišljenih autora. Politika je u izdanjima od 5. maja i 18. jula u rubrici Pogledi objavila komentare nepostojećih "stručnjaka" u kojima se relativizuju zločini nad ženama i pravdaju nasilnici, a uzrok za porast nasilja nalazi u "agresivnom feminizmu".

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti navodi da su mediji dužni da poštuju Kodeks novinara i da imaju odgovornost za svaku izgovorenu i napisanu reč.

"Omalovažavanjem i optuživanjem žena i relativizovanjem krivice, u trenutku kada se svi nadležni državni organi i društveni akteri sveobuhvatno angažuju kako bi se adekvatno odgovorilo na ovaj veliki problem, a sistem zaštite učinio efikasnijim, javnosti se šalju krajnje neprihvatljive poruke o odgovornosti žrtava za pretrpljeno nasilje", zaključila je Janković.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG