Linkovi

Dva scenarija predsedničih izbora, parlamentarni pod znakom pitanja


Predsednički zbori u Srbiji su zakazani za april sledeće godine, a sve više političara i medija spekuliše da su izvesni i parlamentarni izbori, iako je je nova srpska vlada ovih dana sastavila prvih 100 dana rada. Nije iznenađujuće da je aktuelni premijer Aleksandar Vučić i dalje najpopularniji političar u Srbiji, ali je očigledno da trenutni predsednik Tomislav Nikolić gubi na retjingu kod svog biračkog tela, ali i podršku u stranci. Srpska napredna stranaka i dalje je najdominatnija, a parlamentarni izbori bi mogli biti raspisani zbog slabljenja rejtinga stranaka iz koalicije, što je i sam premijer primetio u izjavama za medije.

Kako je pokazalo istraživanje "Politički barometar" agencije Faktor Plus, kada bi se predsednički izbori održavali u nedelju, Vučić bi pobedio u prvom krugu sa 52 odsto glasova, a ako bi kandidat SNS bio Tomislav Nikolić u prvom krugu mogao bi da dobije 32 odsto glasova.

U anketi je učeštvovalo 1.180 ispitanika, sprovedena je metodom slučajnog izbora, a prikupljanje podataka obavljeno je u periodu od 1. do 8. decembra.

Odluku o eventualnom učešću na predsedničkim izborima doneću krajem januara ili početkom februara, ponovio je premijer Vučić, dodajući da je primetio da su neki drugi veliki favoriti, "zbog čega ćemo se dobro pripremiti da im se suprotstavimo".

"Neću ništa o tome da govorim do kraja januara ili početka februara, ali vi vidite da su gospoda Šešelj, Janković, Jeremić veliki favoriti, da uživaju ogromnu podršku javnosti, rekao bih nezasluženo, ali ljudi su ivek nezadovoljni, misle da bi neko drugi bolje radio, da bi nešto moglo da padne s neba... mi ćemo da se borimo i predložićemo kandidata koji bi mogao da im se suprotstavi," izjavio je premijer.

Prema istraživanju Faktora Plus, na izborima bi glasalo 49 odsto ispitanika, dok je 28 odsto njih reklo da ne bi izašlo na birališta, a 23 odsto je u anketi odgovorilo da ne zna da li bi izašlo na izbore.

Kako je rekao direktor agencije Faktor Plus Vladimir Pejić, budući da kandidati još nisu poznati i još se o tome nagađa, "stabilan broj građana smatra da im je obaveza da izađu na izbore".

U istraživanju su data dva scenarija. Po prvom da je kandidat na predsedničkim izborima Aleksandar Vučić, a po drugom Tomislav Nikolić.

"Kada bi Vučić bio kandidat, on bi najverovatnije ostvario pobedu u prvom krugu, dok bi Nikolić takođe mogao da računa na dosta glasova, ali manje od Vučića i pitanje je šta bi bilo u drugom krugu", rekao je Pejić na konferenciji za novinare.
Ukoliko bi kandidat SNS-a na predsedničkim bio Vučić, drugoplasirani bi bio Vojislav Šešelj koji bi mogao da računa na 14 odsto glasova, a Vuk Jeremić bi bio treći sa 12 odsto glasova.

Dragan Šutanovac mogao bi da računa na sedam odsto glasova građana, Saša Janković na šest, Boško Obradović na pet odsto, a Saša Mirković na dva dosto.

Aktuelni predsednik Srbije, prema istrazivanju, nema toliku podršku.
Ukoliko bi kandidat bio Tomislav Nikolić, scenario bi bio drugačiji, i on bi mogao da računa na 32 odsto glasova, potom Vuk Jeremić sa 19 odsto, a Vojislav Šešelj bi u tom slučaju dobio 17 odsto.

Dragan Šutanovac bi imao osam odsto glasova, Boško Obradović i Saša Janković po sedam, Milan Stamatović tri odsto, koliko i Saša Mirković.

Na pitanje ispitanicima, u kojoj meri su zainteresovani za predsedničke izbore, 12 odsto je odgovorilo da su zainteresovani u velikoj meri, 17 odsto građana je reklo da nije uopšte zainteresovano, delimično zainteresovanih je 21 odsto, a delimično nezainteresovano je 23 odsto, neopredeljenih je 27 odsto.

Na pitanje da li bi trebalo održati vanredne parlamentarne izbore zajedno sa predsedničkim, 43 odsto ispitanika je odgovorilo odrečno, 21 odsto potvrdno, dok je 36 odsto reklo da ne zna, odnosno nije iznelo stav.

"Građani sada nisu preterano zaintersovani za same parlamentarne izbore, ali situacija na terenu može da pokaže drugačiju sliku nego sada što se vidi iz istraživanja, i da ih možda i animira," rekao je Pejić.

Što se tiče rejtinga stranaka,istraživanje pokazalo da SNS i dalje zauzima lidersku poziciju sa 51,4 odsto podrške, odnosno da kako je kazao Pejić "nema oštećenja biračkog tela koje glasa za tu opciju", SPS uživa 10,8 odsto podrške, a SRS 8,9 odsto.

Premijer Vučić je poručio danas da "kad je reč o rejtingu stranaka, neke koje su imale 9 odsto sada imaju manje od pet, što je strmoglavi pad, pa ih, ako tako nastave, ubuduće neće biti ni u parlamentu". Ova izjava se može tumačiti kao nezadovoljstvo trenutnim stanjem u koaliciji i mogućim razlogom za raspisivanje parlamentarnih izbora.

Pokret "Dosta je bilo" podržava sedam odsto građana, a DS šest odsto, dok bi ostale stranke bile bi ispod cenzusa.

Na pitanje da ocene ministre posle 100 dana rada Vlade Srbije, najbolje ocene dobili su Aleksandar Vučić, a zatim Nebojša Stefanović, potom za njima, isto su ocenjeni Zlatibor Lončar, Ivica Dačić, Milan Krkobabić. Iza njih približnu ocenu dobila je i Zorana Mihajlović.

XS
SM
MD
LG