Linkovi

Marković ponovio opoziciji poziv na dijalog


Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković (gov.me)

Predsjednik Vlade Crne Gore, Duško Marković, ponovo je danas pozvao opoziciju na dijalog kako bi se prevazišla kriza izazvana bojkotom parlamenta i nepriznavanjem rezultata izbora od strane opozicije, prenijeli su lokalni mediji.

Govoreći na sastanku u Privrednoj komori Crne Gore, Marković jer rekao da "ne želi sa zaobiđe činjenicu koja, direktno ili indirektno, utiče na biznis privrednika, a tiče se političkog ambijenta opterećenog bojkotom rada parlamenta od strane opozicionih stranaka".

Prvi ministar nove vlade naglasio je da se takav "nepovoljan ambijent" preliva i na biznis crnogorskih privrednika.

"Svjesni smo toga i već više puta u posljednjih mjesec dana upućivali smo jasnu poruku da smo spremni na dijalog sa opozicijom, u cilju prevazilaženja problema i njihogog povratka u parlament", rekao je Marković. "Činim to i danas, sa ovog važnog mjesta".

On je poručio da se neće "iscrpljivati u slanju tih poruka" i dodao da njegova vlada ima obavezu da svakodnevno predano radi na ispunjavanju ključnih ciljeva kao što su ulazak u NATO i dinamiziranje pregovora sa EU, ali i da donosi zahtjevne ekonomske odluke.

"Zbog toga, iscrpljivati se u slanju poruka ako one ne dolaze na pravi način do onih koji treba da ih čuju postaje iluzorno", kazao je crnogorski premijer i ponovio da je prioritetni zadatak vlade unapređenje životnog standarda i porast zaposlenosti.

Iz redova opozicije, čiji predstavnici još uvijek nisu donijeli zajedničku platformu o budućim koracima, najavljeno je da bi bojkot parlamenta mogao potrajati do određivanja datuma novih izbora.

Lider Demokrata, Aleksa Bečić, rekao je nedavno da je odluka opozicije o bojkotu "opravdana i adekvatna okolnostima" u kojima se Crna Gora nalazi.

"Ona se temelji na dva ključna preduslova da bi ušli u sljedeću fazu, a to je da nema prekida bojkota dok ne dobijemo jasan datum ponavljanja parlamentarnih izbora u razumnom roku, a ne dalje od predsjedničkih izbora", rekao je Bečić.

On je rekao da je to preduslov da opozicija krene u institucionalnu borbu za uslove za te parlamentarne izbore i ponovio ranije stavove opozicije da su saopštenja Specijalnog državnog tužilaštva i policije direktno uticalo na opredjeljenje i izlaznost birača.

Bečić je dodao i da je se slučaj državnog udara i terorističkih napada mora dovesti do kraja "da vidimo ko je za čiji račun ovo radio", poručujući da će u suprotnom zaključiti da je vlast obezbijedila udar da bi ponovo matematički obezbijedila većinu.

Demokratski front je ranije pozive Markovića nazvao “vapajem za pomoć”, ocjenjujući da slika parlamenta bez opozicije najbolje pokazuje prirodu režima kojega (Marković) predstavlja”

Nekoliko predstavnika zemalja EU, uključujući i Komesara za proširenje Johanesa Hana, pozvali su opoziciju da se vrati u parlament, ocjenjujući da je to mjesto gdje vlast i opozicija treba da nađu kompromis o svim pitanjima.

"Ispunjavanje obaveza prema državi prva dužnost"

Premijer je u utorak rekao privrednicima da ove sastanke vidi kao mogućnost za osvrt na ekonomska kretanja i na urađeno, ali i kao priliku da najviši predstavnici izvršne vlasti čuju iz prve ruke kako Vlada može doprinijeti poboljšanju ukupnog privrednog ambijenta u državi. Istovremeno i da saopšti domaćoj biznis zajednici šta su Vladina očekivanja u partnerskom odnosu sa privrednicima.

Crnogorski premijer Duško Marković sa privrednicima (gov.me)
Crnogorski premijer Duško Marković sa privrednicima (gov.me)

“Vjerujem da dijelite sa mnom ocjenu da je godina na izmaku za Crnu Goru bila jedna od najtežih nakon obnove nezavisnosti. Godina u kojoj je prethodna Vlada ekonomsku politiku vodila u veoma nepovoljnom međunarodnom, ali i unutrašnjem ambijentu. Ne bih obrazlagao argumente za takvu ocjenu, jer vjerujem da su nam svima poznati i da smo golgotu i težinu tog ambijenta u prethodnoj godini svi na neki način neposredno i osjetili”, kazao je Marković.

On je podsjetio da je prethodna Vlada počela nekoliko velikih, infrastrukturnih projekata, poput početka izgradnje prve dionice autoputa Bar-Boljare, nastavka izgradnje podmorskog kabla između Crne Gore i Italije, potpisivanja ugovora za izgradnju drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, odnosno istraživanja nafte i gasa u našem podmorju, kao i značajne projekte u oblasti turizma. Predsjednik Vlade je ukazao na to da poštovanje zakona predstavlja značajan doprinos biznisu.

“Ukazujem na nešto što bi se moralo podrazumijevati ako govorimo o uspješnom biznisu, ali u našoj praksi na žalost nije često tako. A to je striktno poštovanje zakona i procedura. Želim stoga jasno da saopštim: neće nam to biti ni najmanje prijatno, niti želimo da se time bavimo ali ako budemo morali, ukupnu poresku i finansijsku disciplinu obezbjeđivaćemo pojačanim inspekcijskim nadzorom i beskompromisnim sankcionisanjem kršenja zakona. I mi iz Vlade, i vi iz privrede – nedvosmisleno moramo uspostaviti praksu da je ispunjavanje obaveza prema državi prva, a ne posljednja dužnost”, poručio je Marković.

On je precizirao da misli i na učestalo plansko izazivanje finansijske insolventnosti i stečaja, da bi se izigrala država i poslovni partneri, a paralelno sa tim otvaranje novih firmi i nastavak poslovanja.

“Takva negativna praksa mora biti prekinuta”, poručio je premijer. Dodao je da će, pored strukturnih reformi sa direktnim fiskalnim uticajem, dalje jačanje vladavine prava i sigurnost izvršavanja ugovora u privredi biti imperativ ove Vlade.

Marković je pozvao predstavnike domaće biznis zajednice da komuniciraju sa Vladom kao što to čine stranci, jer Vlada na jednak način tretira svaku poslovnu inicijativu bez obzira na to da li ona dolazi iz zemlje ili inostranstva. A predsjednik Privredne komore Velimir Mijušković ističe da je dosta toga urađeno na polju unapređenja poslovnog ambijenta.

“Međutim, nekim sistemskim elementima se nije prišlo na adekvatan način. To je dalo lošiji rezultat. Čini se da su pojedini Vladini resori bili posvećeni kvantitetu, a da pritom nijesu vodili računa o posljedicama koje loši propisi mogu izazvati u primjeni, ocijenio je Mijušković.

U fokusu poljoprivrednika koji su prisustvovali sastanku s Markovićem i ministrima, između ostalog, bila je i proizvodnja hrane.

XS
SM
MD
LG