Linkovi

Ruska Duma razmatra zabranu pristupa američkim novinarima


Ruski parlamentarci razmatraju predlog zakona kojim bi se novinarima svih američkih medija zabranio ulazak u državnu Dumu.

Olga Savastjanova, poslanica donjeg doma parlamenta, izjavila je za ruske medije da je taj potez odmazda zbog odluke Vašingtona da zabrani novinarima kanala RT, koji finansira ruska vlada, ulazak u zgradu Kapitola. Prema rečima Savastjanove, predlogom se novinarima svih američkih medija zabranjuje ulazak u Dumu. To je najnovija u nizu recipročnih mera kojima se reguliše rad ruskih novinara u SAD i američkih novinara u Rusiji.

U sredu, kancelarija za izdavanje akreditacija radijskim i TV novinarima koji prate američki Kongres objavila je da je ukinula akreditacije novinarima RT-a. Predsednik odbora Kreg Keplen objavio je da "pravila kancelarije jasno nalažu da se akreditacije ne izdaju pojedincima zaposlenim u bilo kojoj stranoj vladi ili predstavljaju tu vladu", te da registracija RT-a kao stranog agenta znači da ta mreža ne može da dobija medijske akreditacije.

RT je odgovorila na slične situacije u prošlosti tvrdnjama da nije propagandna mreža. Prošle nedelje je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao zakon kojim se vladi daju ovlašćenja da medije koji se finansiraju iz inostranstva označi kao "strane agente" i uvede im sankcije.

XS
SM
MD
LG