Linkovi

Državni sekretar SAD izbegava medije


Američki državni sekretar Reks Tilerson, 13. februar 2017

Američki državni sekretar Reks Tillerson, putuje u svoju prvu službenu posetu Aziji, dok su visoko na dnevnom redu nuklearne provokcije Severne Koreje. Suprotno od uobičajenog protokola, u Tilersonovoj pratnji neće biti američkih novinara koji izveštavaju o razgovorima državnog sekretara SAD. Jedan broj iskusnih novinara i analitičara izrazili su svoje negodovanje, dok neki diplomatski posmatrači izražavaju zabrinutost što Tilerson generalno izbegava medijsku pažnju.

Državni sekretar Reks Tilerson je bio dobro primljen kod novinara prvog dana na poslu, 2. februara. Međutim od tada on ignoriše reporterska pitanja.

Njegova odluka da napravi presedan, prilikom svog prvog velikog putovanja u Aziju, u svojstvu šefa diplomatije i to kada je severnokorejska nuklearna proba tema dana, izazvala je brojna pitanja.

Ne mogu vam nabrojati sva putovanja koja su državni sekretari obavili proteklih godina, ali tokom mojih 40 godina staža u Stejt dipartmentu, državni sekretari su cenili novinare, i vodili ih sa sobom iz više razloga”, kaže bivša ambasadorka Lora Kenedi.

Ona ističe da je odustvo novinara posebno nepovoljno s obzirom na to da je jedno od Tilersonovih odredišta Kina.

“Mislim da je poseta zemlji kao što je Kina, koja nema slobodu medija, posebna prilika, ali iskreno rečeno, odsustvo naših, domaćih medija upućuje lošu poruku u pogledu promocije slobode medija koja je jedna od temeljnih vrednosti SAD.”

To pitanje komentarisao je i vršilac dužnosti portparola Mark Toner.

“To nije poruka koju želimo da prenesemo.”

Portparol Bele kuće Šon Spajser je u petak rekao da je Tilerson želeo da bude štedljiv i zato leti sa manjim avionom na kojem nema mesta za novinare.

“Ne, mi se ne mešamo u logistiku putovanja pojedinačnih članova kabineta. Ali znam da su upoznati sa zabrinutošću nekih vaših kolega,i obaviće određena prilagođavanja u pogledu veličine aviona prilikom budućih putovanja.”

Prema saopštenju Državnog sekretarijata, Tilerson će održati konferenciju za novinare za vreme posete Japanu.

XS
SM
MD
LG