Linkovi

Državni mediji: Turske snage ušle u oblast sirijskog grada Afrina


Turski vojni konvoj stiže do tursko-sirijske granice u provinciji Kilis, Turska, 21. januara 2018.
Turski vojni konvoj stiže do tursko-sirijske granice u provinciji Kilis, Turska, 21. januara 2018.

Državni mediji u Turskoj javili su da su kopnene trupe te zemlje prešle granicu Sirije i ušle u kurdsku enklavu u toj zemlji.

Agencija Anadolija javila je u nedelju da su turske snage ušle u provonciju Afrin, dan nakon što su turski ratni avioni izveli vazdušne napade protiv kurdskih milicija, koje podržavaju SAD, u Afrinu.

Rojters, međutim, javlja da je portparol kurdskih milicija YPG rekao je da su turske snage pokušale da uđu u Afrin ranije u nedelju, ali da su bile potisnute.

Turska je obelodanila u nedelju svoju vazdušnu ofanzivu, koja se očekivala i u kojoj je pogođeno više od 100 ciljeva, uključujući i one u samom gradu Afinu. Grad ima nekoliko stotina hiljada žitelja.

Dim se diže u nebo nakon vazdušnih udara u sirijskoj oblasti Afrina, posmatrano iz blizine turskog grada Hasa, na tursko-sirijskoj granici u oblasti Hataj, Tureska, 20. januara 2018.
Dim se diže u nebo nakon vazdušnih udara u sirijskoj oblasti Afrina, posmatrano iz blizine turskog grada Hasa, na tursko-sirijskoj granici u oblasti Hataj, Tureska, 20. januara 2018.

Vazdušni udari ciljali su pozicije koje drži kurdska milicija YPG. Ankara je optužila te milicije za veze sa kurdskim pobunjenicima unutar Turske.

Upozorenje na vazdušne udare

Turski predsednik Rečep Tajip Erdogan najavio je vazdušnu ofanzivu pre nego što je ona započela. Rekao je da bi ona trebalo da "očisti našu zemlju sve do irake granice", od onoga što je nazvao "terorističkom štrokom koja pokušava da opseda našu zemlju".

Erdogan je upozorio da bi, nakon Afrina, turska vojska mogla da cilja YPG u sirijskom gradu Manbiži, gde su raspoređene i snage SAD.

SAD podržavaju YPG u njihovoj borbi protiv militanata Islamske države. Vašington je objavio namenu da stvori bezbednosne snage u Siriji u saradnji sa YPG. Ta objava izazvala je bes u Turskoj.

Sirijska vlada je osudila turske vazdušne udare, nazivajući ih "agresijom" i "brutalnim napadom".

Američki državni sekretar Reks Tilerson razgovarao je sa svojim turskim kolegom Melvutom Čavušogluom u subotu. Stejt dipartment nije objavio nikakve detalje o tome šta su oni rekli.

Poziv na uzdržanost

Prošle nedelje, vlada SAD apelovala je na Tursku da ne napada YPG. Rusija, takođe, pozvala je na uzdržanost. Moskva je sapštila da će braniti sirijski teritorijalni integritet diplomatijom.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u subotu da je primilo informofaciju o vazdušnim udarima "sa zabrinutošću" i dodalo da pomno posmatra situaciju.

Rusija je ponovila svoju poziciju da traganje za rešenjem treba da bude bazirano na očuvanju teritorijalnog integriteta Sirije, poštovanjem njene suverenosti i traganjem za dugoročnim političkim uređenjem.

U petak, Stefan Dužarik, portparol generalnog sekretara UN Antonija Gutereša, rekao je da su videli izveštaje o granatiranja Afrina i ponovio je poziv svim zainteresovanim stranama da izbegavaju dalju eskalaciju i preduzimanje bilo kojih akcija koje bi mogle da prodube patnju sirijskog naroda.

"Sve strane moraju da obezbede zaštitu civila u svako vreme, pod svim okolnostima", rekao je.

Šahoz Hasan, čelnik glavne političke partije sirijskih Kurda, rekao je za Glas Amerike u subotu da bi turske operacije mogle da stanu na put traženju političkog rešenja u Siriji.

On je rekao da su ljudi u Afrinu među onima koji su pomogli da se ostvari uspeh u borbi protiv militanata Islamske države u Siriji. On kaže da sada svet treba da pomogne ljudima u Afrinu.

Turski servis Glasa Amerike učestvovao je u pisanju ovog izveštaja.

XS
SM
MD
LG