Linkovi

Državni mediji: Severnokorejski lider u poseti Kini


Severnokorejski lider Kim Džong Un rukuje se sa kineskim predsedniko Ši Đinpingom, na fotografiji napravljenoj od video snimka objavljenog 28. marta 2018.

Severnokorejski lider Kim Džong Un boravio je u Kini ovde nedelje u sklopu nezvanične posete, javila je kineska državna novinska agencija Sinhua u sredu.

Ovo je prvi put da povučeni lider Severne Koreje posećuje neku stranu zemlju od 2011. godine.

Mediji su izvestili da je voz za koji se veruje da je prevozio severnokorejsku delegaciju napustio Peking pod oštrim bezbednosnim merama u gradu. Ali, nije bilo jasno ko je u njemu.

Spekulacije o identitetu severnokorejskih posetilaca počele su da se pojavljuju od ponedeljka, nakon video snimka japanske TV koja je prikazala stariji zeleni voz kako pristiže u Peking. Japanska NTV mreža javila je da je zeleni i žuti voz vrlo sličan onom kojim je bivši severnokorejski lider Kim Džon Il, otac Kim Džon Una, došao u Peking 2011. godine. Stariji Kim je jedini drugi severnokorejski lider koji je ikad koristio privatni voz da bi posetio lidere u Pekingu.

"Izuzev Kim Džon Ila, ni jedan severnokorejski visokorangirani zvaničnik nikad nije posetio Kinu koristeći specijalni voz koji je Kim Džon Il koristio u prošlosti", rekao je Čeong Seong Čan, severnokorejski analitičar na Sejong institutu u Južnoj Koreji u mejl poruci svojim kontaktima u Južnoj Koreji.

Policajac na poziciji u Čang aveniji, u blizini Velike narodne dvorane u Pekingu, Kina, 26. marta 2018.
Policajac na poziciji u Čang aveniji, u blizini Velike narodne dvorane u Pekingu, Kina, 26. marta 2018.

Ni Severna Koreja, ni Kina nisu potvrdili ni jedan detalj o toj poseti.

U medijskim izveštajima za koje se ispostavilo da su istiniti, poseta severnokorejskog lidera - njegova prva izvan izolovane zemlje otkako je došao na vlast 2011. godine - ili njegove sestre, koja je igrala vrlo važnu ulogu kao ključni diplomatski izaslanik Severa, imaće spoljni diplomatski značaj.

"Šarmantna ofanziva"

Anlitičari kažu da bi poseta mogla da bude deo šire promene ponašanja Severa i okreta od konfrontirajuće pozicije u diplomatsku aktivnost.

Nakon novembarskog lansiranja rakete, Pjongjang je suspendovao buduće provokativne probe nakon što je proglasio da je dosegao sposobnost da cilja Sjedinjene Države nuklearnim glavama naoružanim interkontinentalnim balističkim raketama, dok nezavisni analitičari kažu da su dalji testovi neophodni pre nego što dostigne operativni nivo. Trampova administracija odgovorila je kampanjom "maksimalnog pritiska" kako bi prisilila Severnu Koreju da odustane od nuklearnog arsenala, koristeći ekonomske sankcije i pretnju vojnom silom.

Od onda, Kimova vlada prešla je u "šarmantnu ofanzivu" učestvujući u nedavnim zimskim olimpijskim igrama u Južnoj Koreji i šaljući Kimovu sestru da predvodi delegaciju Severne Koreje na igrama, te postižuću sporazum o ulasku u nuklearne razovore sa Vašingtonom i Seulom.

"Ukoliko je (Kim) zaista tamo, ja mislim da to znači, imajući na umu kompleksnu međunarodnu situaciju, da mu treba da uradi nešto da upostavi ravnotežu na strategijskom razvoju događaja na poluostrvu. On je tu da igra balansiranu ulogu", kaže Sai Đian, specijalista za Severnu Koreju na Fudan univerzitetu.

Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džing Un se rukuje sa Čing Eui Jongom, koji je predvodio specijalnu delegaciju predsednika Južne Koreje, na fotografiji koju je objavila severnokorejska Centralna novinska agencija, 6. marta 2018.
Arhiva - Severnokorejski lider Kim Džing Un se rukuje sa Čing Eui Jongom, koji je predvodio specijalnu delegaciju predsednika Južne Koreje, na fotografiji koju je objavila severnokorejska Centralna novinska agencija, 6. marta 2018.

Sai dodaje da bi takva poseta takođe predskazala podupiranje trnovitih odnosa sa Kinom i olakšala međunarodnu zabrinutost, dok se Kim priprema za razgovore sa liderima uključujući i potencijalni samit u maju sa predsednikom SAD Donaldom Trampom, međukorejski samit sa južnokorejskim predsednikom Mun Đae Inom u aprilu i mogući sastanak sa japanskim premijerom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG