Linkovi

Državljani El Salvadora bez zaštite od deportacije iz SAD


Američka vlada ukinuće privremeni zaštitni status oko 262 hiljade državljana El Salvadora, koji su živeli u Sjedinjenim Državama gotovo dve decenije, najavili su u ponedeljak visoki zvaničnici administracije.

Taj program, koji je štitio stotine hiljada državljana centralnoameričkih država od deportacije posle katastrofalnih zemljotresa 2001. godine, biće okončan 9. septembra 2019. godine.

Oni koji su gotovo dve decenije legalno živeli i radili u Sjedinjenim Državama tog dana će se vratiti na imigracioni status koji su imali pre učešća u programu, ako on nije istekao, a imaju i opciju da se prijave za porodične ili radne vize.

Zbog najnovije odluke administracije, pojedini državljani El Salvadora će ponovo imati status ilegalnih imigranata, zbog čega bi mogli da budu deportovani.

Tokom redovnog razmatranja uslova u El Salvadoru, Bela kuća je utvrdila da se zemlja dovoljno oporavila od prirodnih katastrofa da njeni državljani mogu da se vrate, saopštili su zvaničnici administracije.

Uprkos prethodnim odlukama da se program za privremenu zaštitu imigracionog statusa produži zbog povezanosti prirodnih kastastrofa i problema s organizovanim kriminalom i nasiljem, zvaničnik administracije naveo je da je Sekretarijat za unutrašnju bezbednost procenjivao samo oporavak od zemljotresa, a ne nasilje na terenu.

Saopšteno je i da će odlaganje ukidanja programa za godinu i po “omogućiti Kongresu da utvrdi moguće zakonodavno rešenje”.

Međutim, članovi Kongresa godinama bezuspešno pokušavaju da značajno promene američki imigracioni sistem, zbog čega ima malo nagoveštaja na Kapitol hilu da bi na vreme mogao biti usvojen novi zakon koji bi pomogao državljanima El Salvadora koji žive u SAD.

Gotovo 90 odsto njih je dio američke radne snage, dok četvrtina živi u Kaliforniji. Mnogi imaju decu koja su rođena u Americi, zbog čega su automatski dobila američko državljanstvo.

Većina je naučila engleski jezik, a oko 10 odsto je u braku sa američkim državljanima. Administracija je prethodnih meseci odbila da produži specijalni status za državljane Haitija, Nikaragve i Sudana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG