Linkovi

Država Vermont pooštrava zakone o oružju


Znak za zabranu naoružanja u blizini skupštine Vermonta (arhivska fotografija)

Zakonodavci u Vermontu odobrili su predlog zakona kojim se povećva starosna granica za kupovinu oružja i predviđaju opsežnije bezbednosne provere. Vermont je među državama koje su pooštrile propise nakon masakra u školi na Floridi.

Senat, u kojem su većina demokrate, usvojio je nove mere, a takav predlog biće prosleđen predstavničkom domu. Potom ide do republikanskog guvernera Fila Skota, koji je promenio svoje stavove i podržao oštriju kontrolu oružja nakon što je jedan tinejdžer u Vermontu uhapšen zbog pretnji da će pucati u školi. Ovaj incident dogodio se dva dana posle masovnog ubistva u školi na Floridi.

Skotova podrška promeni zakona je oštar zaokret za guvernera sa 93% podrške u uglavnom ruralnoj zemlji u kojoj postoji tradicija lova i koja važi za uporište pristalica slobodnog nošenja oružja.

Novim predlogom zakona starosna granica za kupovinu oružja povećava se na 21 godinu, a bezbednosne provere se moraju sprovoditi i kod privatnih prodavaca. Takođe se zabranjuje prodaja određenih modela pušaka i dodataka koji oružje pretvaraju u automatsko.

Još dva zakona

Javni radio Vermonta prenosi da će Senat usvojiti još dve mere vezane za kontrolu oružja, a obe imaju za cilj da se oružje ukloni iz domova u slučajevima porodičnog nasilja ili drugih rizičnih situacija.

Pristalice strože kontrole naoružanja kažu da je promenu politike u Vermontu, kao i u nekoliko desetina drugih država, uzrokovao protest učenika i lobiranje kojim se poziva na strožu kontrolu naoružanja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG