Linkovi

Novi, jači zemljotres na jugu Japana


Policija pretražuje oštećene kuće u potrazi za moguće zarobljenim ljudima u Mašikiju.
Policija pretražuje oštećene kuće u potrazi za moguće zarobljenim ljudima u Mašikiju.

Drugi snažni zemljotres pogodio je jug Japana u ranim jutarnjim satima u subotu po lokalnom vremenu, posle kojeg su vlasti najpre izdale upozorenje na cunami, a zatim ga povukle.

Američka geološka služba saopštila je da je registrovala potres jačine 7 stepeni Rihterove skale u blizini grada Kumamoto, oko pola dva ujutro po lokalnom vremenu.

Prethodno je u u istoj oblasti, na ostrvu Kjušu, oko 1.300 kilometara jugozapadno od Tokija, u četvrtak uveče zabeležen zemljotres jačine 6,5 stepeni Rihterove skale. Japanska meteorološka služba objavila je upozorenje na cunami za zapadnu obalu ostrva Kjušu, ali ge je vrlo brzo povukla.

Najnoviji potres dogodio se dok stotine spasilačkih radnika pokušava da kroz ruševine pronađe preživele. Oko 1.600 vojnika priključilo se skoro 2.000 policijaca i 1.300 vatrogasaca, da im pomogne u operacijama posle neuobičajneo snažnog potresa u kojom je stradalo najmanje 9 osoba, povređeno više od 800, i pričinjena velika materijalna šteta.

Jedna od svetlih tačaka nesreće je televizijski prenos spasavanja osmomesečne bebe koja je izvučena iz ruešavina svoje kuće, po svemu sudeći bez povreda. Od inicijalnog zemljotresa u četvrtak, zabeleženo je više od 100 naknadnih potresa, a jedan zvaničnik iz Kumamotoa rekao je da je oko 44 hiljade ljudi provelo noć u skloništima.

XS
SM
MD
LG