Linkovi

Sastanak Trampa i Putina uskoro u Parizu?


Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu u Helsinkiju
Predsednik SAD Donald Tramp i predsednik Rusije Vladimir Putin na samitu u Helsinkiju

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton rekao je da se planira drugi susret Donalda Trampa i Vladimira Putina narednog meseca u Parizu.

To ćemo još precizirati“, rekao je Bolton na konferenciji za novinare u Moskvi gde je sa ruskim predsesnikom Vladimirom Putinom razgovarao o nameri američkog predsednika da povuče SAD iz Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa iz 1987.

Bolton je istakao da je sa Putinom imao „nekoliko produktivnih i sveobuhvatnih razgovora“, uključujući i one o kontroli oružja i Trampovoj odluci da se povuče iz sporazuma.

Ruski predsednik Vladimir Putin i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton
Ruski predsednik Vladimir Putin i savetnik za nacionalnu bezbednost SAD Džon Bolton

Američki savetnik za nacionalnu bezbeznost je istakao da je u Moskvu došao kako bi potvrdio Trampovu posvećenost da radi na poboljšanju bezbeznosne saradnje sa Rusijom.

Američki predsednik Donald Tramp je najavio povlačenje iz sporazuma jer smatra da ga Rusija krši. Moskva to demantuje i navodi da SAD u Evropi krše sporazum svojim antiraketnim sistemima.

Džon Bolton se sastao i sa šefom ruskog Nacionalnog saveta za bezbednost Nikolajem Patruševim koji je posle sastanka rekao da je Rusija spremna da razgovara sa SAD o međusobnim zamerkama i da još jednom pokuša da spase postojeći sporazum.

Portparol ruskog predsednika je rekao da bi povlačenje SAD iz sporazuma „svet učinilo opasnijim mestom za život“, i da će Rusija preduzeti kontramere u tom slučaju, kako bi „povratila ravnotežu“.

Donald Tramp je ranije istakao da će SAD morati da počnu da prave novo oružje ako Rusija i Kina (koja nije potpisnica sporazuma) tu budu učinile.

Bolton veruje da bilateralni sporazumi iz doba Hladnog rata više nisu relevantni zbog savremenog globalnog bezbednosnog okruženja u kojem i druge zemlje prave svoje rakete.

Nekadašnji sovjetski lider Mihail Gorbačov i predsednik SAD Ronald Regan potpisali su Sporazum o nuklearnim raketama srednjeg dometa 1987. Tim sporazumom se zabranjuje da SAD i Rusija prave, isprobavaju i skladište nuklearne rakete dometa od 500 do 5000 kilometara.

XS
SM
MD
LG