Linkovi

Nova nada za obolele od Alchajmera


Isidora Tomaž, 82-godišnja pacijentkinja obolela od Alchajmera (arhiva)
Isidora Tomaž, 82-godišnja pacijentkinja obolela od Alchajmera (arhiva)

Istraživači na Medicinskom fakultetu Univerziteta Jejl razvili su lek za koji tvrde da bi mogao da preokrene kognitivne nedostake, karakteristične za one koji pate od Alchajmerove bolesti.

Duboki problemi s kratkoročnim pamćenjem su glavna odlika Alchajmera, oblika demencije od koje boluju desetine miliona ljudi širom sveta. Poremećaj se uglavnom javlja kod starijih osoba - u njihovim 70-im, 80-im i 90-im godinama života, a uzrok se i dalje ne zna.

Novi lek nazvan je TC-2153 i sprečava negativne efekte proteina poznatog po skraćenici STEP (Strijatalno-obogaćena tirozin fosfataza), koji u povišenoj količini narušava balans ostalih proteina u mozgu, ključnih za učenje i pamćenje. STEP takođe oslabljuje sinaptičke veze, male prostore između nervnih ćelija, duž kojih putuju nervni impulsi.

TC-2153, kako tvrde naučnici, blokira STEP i ojačava neuronske veze. U laboratorijskom istraživanju jedna doza leka poboljšala je kognitivne funkcije kod miševa sa Alchajmerom, koji su na kontrolnim testovima imali podjednak uspeh kao i miševi bez problema sa pamćenjem.

XS
SM
MD
LG