Linkovi

Da li su društvene mreže opasne kao cigarete?


This Dec. 17, 2019 photo shows a group of cigarettes in New York. About 14% of U.S adults were cigarette smokers last year, for the third year in a row. Meanwhile, the adult vaping rate still appears to be rising, according to a new government report. (Foto: AP/Patrick Sison)
This Dec. 17, 2019 photo shows a group of cigarettes in New York. About 14% of U.S adults were cigarette smokers last year, for the third year in a row. Meanwhile, the adult vaping rate still appears to be rising, according to a new government report. (Foto: AP/Patrick Sison)

Najviši zdravstveni zvaničnik SAD pozvao je Kongres da uvede znake upozorenja na društvenim mrežama slične onima koje su sada obavezne na kutijama cigareta. U kolumni u Njujork Tajmsu, doktor Vivek Murti je napisao da društvene mreže dovode do krize mentalnog zdravlja među mladima.

„Vreme je da se uvede oznaka upozorenja na platformama socijalnih medija, u kojoj se navodi da su društvene mreže imaju veze sa ogromnim, štetnim posledicama po mentalno zdravlje adolescenata. Oznaka upozorenja, kojoj je potrebna potvrda Kongresa, redovno bi podsećala roditelje i mlade da nije dokazano da su društvene mreže bezbedne. Podaci istraživanja o duvanu pokazali su da oznake upozorenja mogu povećati svest i promeniti ponašanje“, rekao je Murti.

On je dodao da upotreba samo oznake upozorenja ne bi učinila društvene medije bezbednim za mlade ljude, ali bi bila deo potrebnih koraka.

Korišćenje društvenih mreža preovlađuje među mladim ljudima, 95 odsto mladih od 13 do 17 godina kaže da koristi društvene mreže, više od trećine kaže da ih koristi skoro konstantno, prema podacima iz 2022. Istraživačkog centra Pju.

„Društvene mreže danas su kao duvan pre nekoliko decenija: to je proizvod čiji poslovni model zavisnosti koja se razvija kod dece. Kao i kod cigareta, oznaka upozorenja je odlučujući korak ka ublažavanju pretnje po decu“, rekao je u saopštenju Džoš Golin, izvršni direktor Fairplay, organizacije koja se bori protiv marketinga za decu.

Murti je prošle godine upozorio da nema dovoljno dokaza koji bi pokazali da su društveni mediji bezbedni za decu i tinejdžere. On je tada rekao da kreatori politike moraju da se bave time koliko su štetne društvene mreže na isti način na koji regulišu stvari kao što su sedišta u kolima za decu, hrana za bebe, lekovi i drugi proizvodi koje deca koriste.

Da bi se pridržavale federalne regulative, kompanije za društvene mreže već zabranjuju deci mlađoj od 13 godina da otvore nalog, ali se pokazalo da deca lako zaobilaze zabrane, i sa ili bez pristanka svojih roditelja.

Druge mere koje su platforme preduzele u vezi sa mentalnim zdravljem dece takođe se mogu lako zaobići. Na primer, TikTok je uveo vremensko ograničenje od 60 minuta za korisnike mlađe od 18 godina. Međutim, kada to prođe, maloletnici mogu jednostavno da unesu šifru da bi nastavili da prate.

Nejasnoće u uticaju društvenih mreža na mentalno zdravlje
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:03 0:00

Murti veruje da bi uticaj društvenih mreža na mlade trebalo više da brine.

„Zašto nismo uspeli da odgovorimo na štetnost društvenih mreža kada nisu ništa manje hitne ili rasprostranjene od onih koje predstavljaju nesigurni automobili, avioni ili hrana? Ove štete nisu propust jačine volje i roditeljstva, one su posledica razvijanja tehnologije bez adekvatnih bezbednosnih mera, transparentnosti ili odgovornosti“, napisao je on.

Direktori kompanija Meta, TikTok, Eks i drugih društvenih mreža svedočili su u januaru u pravosudnom odboru Senata, pošto su roditelji zabrinuti da ne čine dovoljno da zaštite mlade. Šefovi su hvalili bezbednosne alate na svojim platformama i posao koji su obavili sa neprofitnim organizacijama i nadležnim organima kako bi zaštitili maloletnike.

Murti je naveo da Kongres treba da primeni zakon koji će mlade ljude zaštititi od uznemiravanja, zlostavljanja i eksploatacije na mrežama i izloženosti ekstremnom nasilju i seksualnom sadržaju.

„Mere bi trebalo da spreče platforme da prikupljaju podatke od dece i trebalo bi da ograniče upotrebu funkcija kao što su notifikacije, automatsko emitovanje snimaka i beskonačno skrolovanje, koji utiču na razvoj mozga i dovode do prekomerne upotrebe“, napisao je Murti.

Senatori Marša Blekburn i Ričard Blumental podržali su Murtijevu poruku u ponedeljak.

„Drago nam je što glavni američki lekar nastavlja da skreće pažnju na štetan uticaj društvenih medija na našu decu", rekli su senatori u izjavi.

XS
SM
MD
LG