Linkovi

Nezapamćena suša na srednjem zapadu


Sasušene stabljike kukurza na poljima u Luivilu u Ilinoisu.
Sasušene stabljike kukurza na poljima u Luivilu u Ilinoisu.

Američki Sekretarijat za poljoprivredu je proglasio više od hiljadu okruga u 26 saveznih država područjima prirodne katastrofe.

Rekordno visoke temperature i nedostatak padavina, izazvali su najgoru sušu koju pamte američki farmeri. Američki Sekretarijat za poljoprivredu je proglasio više od hiljadu okruga u 26 saveznih država područjima prirodne katastrofe, a jedna od najteže pogođenih država je Ilinois.

U ovoj godini rekordno visokih temperatura pod vrelim letnjim suncem, letina farmera Meta Hjuza iz okruga Meklin u Ilinoisu, potpuno je uvenula.

Svaki dan bez kišnih oblaka je novo razočaranje i briga za Hjuza.

„Letina koju sam upravo sada posejao – u nju sam uložio više nego u bilo koju u životu“, priča ovaj farmer.

Hjuz objašnjava da je to zbog toga što su cene raznih vrsta robe najviše svih vremena i da je isto i sa cenama semenja i đubriva. On sada posmatra kako njegova potencijalna zarada nestaje.

„Ovo je godina koja će za mnoge farmere možda da bude presudna.“

Farmeri u Ilinoisu, jednoj od država u kojoj se proizvodi najviše kukuruza i soje, suočeni su sa najgorom sušom u nekoliko proteklih decenija. Deo kukurzne letine na jugu Ilinoisa više ne može da se spase, a problem se širi, kaže predsednik Farmerske kancelarije u Ilinoisu, Filip Nelson.

„Kažem vam da je od severa do juga i od istoka do zapada, ovaj kukuruz u velikim nevoljama i da mu očajnički treba zdrava količina kiše.“

Jun je bio najsuvlji mesec svih vremena u mnogim delovima zemlje, tako da kukuruzne mladice nisu dobile dovoljno vode u fazi zaprašivanja.

"Više od 50 odsto kukuruzne letine u Ilinoisu je u lošem ili veoma lošem stanju. Prema statističkoj službi, situacija je lošija u samo dve države – Mizuriju i Kentakiju“, navodi Nelson.

On kaže da loša letina ima posledice koje se kao talas prenose na ostale farmere u zemlji.

„Odgajivači svinja su najveći potrošači proizvoda od soje. Kukuruz – najveći potrošač je stočarstvo. Tako da uz sve poštovanje, svi pažljivo posmatraju koju vrstu letine gajite, jer to zaista utiče na osnovnu liniju odgajivača stoke u ovoj državi.“

Štagod da je ta „osnovna linija“, Met Hjuz to više ne može da kontroliše.

„Ovo je najplodnija zemlja na svetu, a ja tu ne mogu da odaberem da ne proizvodim - zato što mislim da ćemo imati sušu. Mi proizvodimo i uzimamo ono što možemo da dobijemo.“

A ono što Hjuz ne dobija jeste pomoć meteorologa, s obzirom da oni narednih nedelja predviđaju samo nekoliko povremenih pljuskova.
XS
SM
MD
LG