Linkovi

Nova debata oko etanola


Sada se najmanje četvrtina američkog kukuruza pretvara u gorivo i ekonomisti kažu da je to razlog što se cena kukuruza utrostručila

Cena kukuruza na tržištima u svetu vrtoglavo raste, u vreme najgore suše koja je pogodila američki Srednji zapad posle nekoliko decenija. Očekuje se poskupljenje mesa, mleka i jaja, jer sve veća količina kukuruza koji se koristi za proizvodnju etanola za automobilsko gorivo, utiče na rast cena. Ova situacija ponovo podstiče raspravu o tome da li je važnija hrana ili gorivo.

U ruralnoj Ajovi, u srcu Amerike, sve se više gaji kukuruz. U mestima poput Galve, poznatim po kukuruzu, koja se decenijama smanjuju, sada se grade nove kuće. U lokalnoj školi je otvoren novi centar za izvodjačke umetnosti sa 400 sedišta. A poljoprivrednici kao što je Alan Beneta kupuju novu mehanizaciju.

Veliki faktor koji podstiče lokalnu ekonomiju, nalazi se odmah ispod njiva na kojima Benet uzgaja kukuruz i soju. To je kompanija „Kvad kaunti“, u kojoj se njegova letina prerađuje u etanol.

„U okolini postoje tri fabrike etanola. Konkurencija za kukuruz je sada velika. To se pre nije događalo.“

Kongres je 2005. godine usvojio zakon na osnovu kojeg se u Sjedinjenim Državama etanol meša sa benzinom. Jedan od razloga je prozvodnja više goriva u zemlji, kaže menadžer fabrike „Kvad kaunti“, Dilejn Džonson.

Time smanjujemo zavisnost od Bliskog istoka, gde smo očigledno potrošili novac pokušavajući da branimo to područje.“

Upotreba domaćeg etanola raste istovremeno sa povećanjem vladinih zahteva. Sada se najmanje četvrtina američkog kukuruza pretvara u gorivo. Ekonomisti kažu da je to razlog što se cena kukuruza utrostručila u odnosu na cenu pre 2005. Bil Tentindžer gaji kukuruz sto kilometara dalje u mestu Lemars, u Ajovi. Medjutim, on kukuruzom hrani i svoje svinje. Ipak, u određenoj meri podržava i etanol.

To je preterano... dovodi do velike potrošnje kukuruza na stoku, sa kojom moramo da se nosimo.“

Stoka, svinje i pilići se nadmeću za kukuruz sa novom „životinjom“ koja troši kukuruz – etanolom, kao nikada ranije, jer je ovogodišnja suša dramatično smanjila prinose. Cene kukuruza su dostigle novi rekord. Stočarstvo se suočava sa velikim poskupljenjima, a neki proizvodjači mesa bi mogli da ostanu bez posla. Zbog toga stočarstvo traži od Kongresa da ukine zakon kojim se traži mešanje etanola sa benzinom.

Ako ne ukinemo taj zakon i industriji etanola bude dozvoljeno da nastavi da pravi alkohol, prinosi će biti potrošeni i neće moći da se koriste za hranu.“

Tentindžer kaže da će hrana da poskupljuje, što će naneti štetu kupcima koji se već nose sa usporenom ekonomijom. Medjutim, poljoprivrednik Alan Benet ukazuje da bi ukidanje tog zakona bilo udarac i za njegov grad i potrošače.

To bi moglo da dovede do bankrotstva fabrike etanola. To je krupna stvar. Deset odsto goriva koje se koristi u ovom okrugu zasniva se na etanolu. Etanol je dobar za Ameriku.“

Bil Tentindžer se slaže, ali kaže da ga je ovogodišnja suša navela da počne da razmišlja drugačije.

Nisam od onih ljudi koji stvarno iznose argumente u korist hrane protiv goriva, ali ćemo na kraju krajeva možda ipak doći do toga.“

S obzirom da je industrija etanola sada sastavni deo američke ekonomije, ova rasprava će se po svemu sudeći nastaviti.
XS
SM
MD
LG