Linkovi

Dronovi: Opasnosti i dobrobiti


Procenjuje se da je tokom Božićnih praznika 2015. samo u Sjedinjenim Državama prodato oko milion bespilotnih letelica

Skok njihove popularnosti, uz paralelni pad cena, pokrenuo je pitanja potencijalne opasnosti koje dronovi predstavljaju. Ipak, svi se slažu da ta tehnologija može da pruži mnoge dobrobiti.

Holandska policija počela je da testira nove borce protiv kriminala u vazduhu – odnosno orlove, koji su obučeni da obore bespilotne letelice koje predstavljaju opasnost za javnu bezbednost. Treneri kažu da to ne ugrožava orlove.

“Ptice imaju krljušt na kandžama koja ih prirodno štiti od ujeda predatora i to je prirodna zaštita koju orlovi imaju”, kaže Šojrd Hugendorn, osnivač firme "Guard from above."

Holandska policija kaže da je njihov plan da koriste orlove protiv dronova koji uđu u zabranjeni vazdušni prostor ili iznad javnih skupova. Oni takođe strahuju da bi kriminalci mogli da upotrebe tu tehnologiju.

“Dron-igračka možda bi mogla da bude iskorišćena da izazove strah, nevezano za to da li se koristi za terostički napad ili ne. Može slučajno da uleti među ljude”, upozorava Halsi Smit, generlani direktor kompanije "Aero kinetics".

Stručnjak za dronove Halsi Smit iz američke kompanije Aero Kinetics, kaže da je najveća opasnost širenje, kako ih naziva, “igrački” dronova.

“U slučaju sudara igračke drona i helikoptera, npr. medicinskog helikoptera, to bi bilo fatalno. Ako isto posmatrate kakav to rizik predstavlja za komercijalne letove, ukoliko bi dron naleteo na avion Britiš ervejza ili Amerikan ervejza tokom poletanja, to bi prouzrokovalo katastrofalnu štetu na motoru”.

Međutim, ne treba zaboraviti ogromne potencijale dronova. Na drugom godišnjem takmičenju “Dronovi za dobrobit” u Dubaiju ranije ovog meseca, fokus je bio na svim pozitivnim stvarima koje ova tehnologija može da pruži. Pobednik, koji je osvojio 250 hiljada dolara, dizajnirao je dron koji daljinski može da zatvori opasne pukotine na cevovodima za naftu ili gas.

“Želeli smo da podignemo stvari na novi nivo, da napravimo ne samo dron koji će da traži pukotine, već onaj koji može i da ih popravi na licu mestu i da u celom procesu zaštiti živote ljudi”, smatra Talib Mohamed Al Hanai, pobednik takmičenja "Dronovi za dobrobit.

Potencijal je ogroman, smatra Halsi Smit.

“Zamislite da možete brže nego ikada do sada da donesete defibrilator do osobe koja ima srčani udar. Zamislite da radnici ne moraju da se penju po krovovima radi inspekcije posle oluje. I zamislite da možete da pronađete decu koja se izgube u prirodi do koje ne mogu da stignu letelice sa ljudskom posadom”.

Te mogućnosti su već testiraju. Jedan dron može da udari u nešto i da nastavi da leti, a počeo je da se koristi u ledenim pećinama u Švajcarskoj za spasilačke misije. Ova industrija se razvija ogromnom brzinom, a stručnjaci ističu da još učimo o potencijalnim dobrobitima i mogućim opasnostima.

XS
SM
MD
LG