Linkovi

Da li su Amerikanci spremni za dostavu namirnica dronovima?


Dostavni dron američke kompanije UPS (REUTERS/Scott Audette)
Dostavni dron američke kompanije UPS (REUTERS/Scott Audette)

Rutinska upotreba dronova rasprostranjena je u ratovima, policijskim intervencijama i poljoprivredi. Sada ih sve više američkih firmi koristi za dostavu namirnica pravo do vaših vrata.

U jednom od predgrađa istočne Virdžinije. Porodici Bau namirnice se dostavljaju pomoću drona – najmanje jednom nedeljno.

Čed Bau kaže da im je to veoma zgodno jer imaju blizance. "Ne gubimo vreme na utovarivanje i istovarivanje namirnica iz automobila. Za razliku od 30-minutnog putovanja, sada je potrebno svega 15 da nam sve stigne pred kuću”.

Roba je naručena preko interneta, iz obližnjeg Volmarta, jednog od najvećih američkih trgovinskih lanaca. Prošle godine ova kompanija je imala više od 6 hiljada isporuka dronovima.

“Dronovi, pokrivaju nekoliko stvari. Prvo – stvarno su brzi. Takođe, lako se održavaju”, objašnjava Filip Valas, direktor Volmarta za federalne poslove.

Kompanija koristi uslugu zvanu DronAp za isporuku većine narudžbina. Nakon što korisnik naruči preko interneta, uposlenik pokupi narudžbinu iz prodavnice, stavlja je u kutiju, zakači za dron i dostavi je mušteriji, obično u roku od 30 minuta.

Da li su Amerikanci spremni za dodatnu dostavu dronovima?
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:46 0:00

Usluge isporuke dronom posebno su pogodne za ljude koji žive u ruralnim oblastima, kao i starije građane koji su slabije pokretni. U inostranstvu, često se koriste za isporuku medicinskih zaliha u udaljena područja. Ali u Sjedinjenim Državama, njihova komercijalna upotreba je još eksperimentalna.

Kao i sa bilo kojom novom tehnologijom, upotrebu dronova prati nekoliko izazova – poput lošeg vremena ali i pitanja privatnosti.

“Naš softver može da identifikuje oblasti koje ne želimo da dron preleti", kaže Entoni Vitone, direktor kompanije DronAp.

Dronovi lete na oko 25 metara iznad zemlje, što pomaže zaštiti privatnosti, ali i sluha od buke. Međutim, glavni izazov, kažu u DronApu, su stroga pravila koja je postavila Federalna uprava za avijaciju, koja nadgleda propise o dronovima.

“Mislim da je federalna uprava učinila mnogo da unapredi tehnologiju dronova, ali nije pratila kuda idemo", ističe Vitone.

U saopštenju Glasu Amerike, Federalna uprava za avijaciju je navela da će u septembru stupiti na snagu obaveza da se dronovi daljinski identifikuju - što je veliki korak ka omogućavanju upravljanja u sferi saobraćanja bez posade.

Urednica Dronlajfa Miriam Mekneb navodi da je primena dronova veoma važna tema u Federalnoj agenciji za avijaciju. "Govorimo o tome kako integrisati dronove u postojeće sisteme kontrole leta. Omogućiti da ta pitanja budu rešena na pošten način."

Što je dobra vest za korisnike.

Čed Baum kaže da će celokupna bespilotna avijacija u budućnosti svima biti od koristi, u Americi i inostranstvu: "Kako ih sve više kompanija prodaje na internetu, proizvodi će vam kući biti dostavljani brže i sigurnije."

XS
SM
MD
LG