Linkovi

Auto-bioskopi: Izumiruća američka tradicija


Nekada kultna tradicija američkog društva - auto-bioskopi sve su ređi zbog razvoja digitalne tehnologije i rastućih cena.

Kako sve više američkih bioskopa koristi digitalnu tehnologiju koja omogućava perfektnu sliku visoke rezolucije i jasniji ton, cena prelaska na novi format dovodi na ivicu izumiranja, nekada kultne tradicije američkog društva. Bioskopi iz starih vremena danas se oslanjaju na tehnologiju savremenih društvenih medija kako bi ostali relevantni i opstali na tržištu.

Petak je, zalazak sunca nad La Sal okrugom u saveznoj državi Ilinois. To je signal da je vreme za 60-godišnju tradiciju poznatu onima koji sve ređe dolaze na mesta koja su nekada predstavljala simbol Amerike.

"Jedno vreme bilo je pet hiljada auto-bioskopa. Danas ih je ostalo oko 388", kaže vlasnik auto-bioskopa "Rut 34" Ronald Magnoni.

Popularni auto-bioskop "Rut 34" privlači stotine ljubitelja velikog ekrana, koji leti, uglavnom vikendom, u večernjim satima preplave parkiralište površine dva hektara.

Magnoni je tu počeo da radi 1987. godine. Nekoliko godina kasnije, 1994. kupio je auto-bioskop koji je, kako kaže, preživeo mnogo više od zuba vremena.

"Ovo iza mene je treće bioskopsko platno. Prvo je palo, drugo se do pola urušilo tokom projekcije filma. Ovuda je prošao i tornado i skoro da je i ovo platno uništio", priča Magnoni.

Ali ono što nije uspeo da uništi tornado možda će uništiti tehnologija.

Magnoni za prikazivanje fimova na ogromnom platnu na otvorenom, još uvek koristi stari filmski projektor iz 1950-ih sa filmskim trakama od 35 milimetara, što postaje besmisleno jer sve više kompanija prestaje da isporučuje celuloidne filmske trake i prelazi na digitalni sistem. To znači da ukoliko Magnoni želi da zadrži svoj auto-bioskop, on bi trebalo da pređe na digitalnu tehnologiju.

"Oprema koja mi je potrebna košta 70 hiljada dolara. Ja te pare, za razliku od velikih lanaca - nemam", žali se Magnoni.

Prelazak na digitalnu tehnologiju je problem koji muči mnoge vlasnike nezavisnih bioskopa. Digitalni sistem ugrožava arhitektonski jedinstvenu i istorijski značajnu strukturu, poput Patio bioskopa u Čikagu, čiji je vlasnik Dimitri Kuvalis.

"Bioskop Patio je stara škola, klasična bioskopska dvorana iz nekih prošlih vremena. Nije ih baš puno ostalo - ni u Čikagu ni u Americi uopšte", objašnjava Kuvalis.

Iako stara sala, kvalitet projekcije filmova u bioskopu Patio je nešto sasvim drugo zahvaljujući lojalnim ljubiteljima filma i internetu.

"U to vreme, ni jedan vlasnik bioskopa nije koristio veb stranicu za prikupljanje donacija od simpatizera, poput Kikstartera. Tako su praktično ljubitelji filma svojim donacijama finansirali kupovinu nove opreme", objašnjava Kuvalis.

Zahvaljujući darodavcima prikupljeno je 50 hiljada dolara. Od tog novca je kupljen digitalni projektor i osigurana je budućnost Patio bioskopa.

Vlasnik auto-bioskopa Magnoni nije ljubitalj digitalnog trenda.

"U tome nema draži. Glumci izgledaju isuviše lepo. Ceo doživljaj ne ostavlja utisak da je to film", mišljenja je Magnoni.

Međutim, on zna da ukoliko želi da održi poslovanje mora da prihvati novi format, novu realnost.

Koristeći se starim metodama širenja informacija za prikupljanje donacija, Magnoni kaže da je prikupio samo trećinu potrebnih sredstava za opstanak. Ali on zna da je vreme je ograničeno.

Sunce će uskoro zaći, a sa njim i celo poglavlje kinematografije, kao i opstanak njegovog biznisa.

Većina filmskih kompanija planira da okonča upotrebu celuloidnih traka već sledeće godine.

XS
SM
MD
LG