Linkovi

DRI: Nepravilnosti u trošenju 743 milijardi dinara


Državna revizorska institucija

Državna revizorska institucija (DRI) je u prošloj godini utvrdila nepravilnosti u trošenju javnih sredstava u iznosu od 743 milijarde dinara, a zbog nepravilnosti utvrđenih u 2016. i 2017. podnela je ukupno 512 prijava protiv 738 odgovornih lica.

Među 512 prijava su i 52 krivične prijave protiv 54 odgovorna lica, rekao je odlazeći predsednik DRI, Radoslav Sretenović.

Nepravilnosti su utvrđene između ostalog u izvršenju bužeta, ali i u javnim nabavkama, a Sretenović smatra da je u pitanju posledica neuspostavljanja sistema finansijske kontrole i upravljanja interne revizije.

"Osnovna poruka jeste da u Srbiji nije uspostavljen sistem finansijske kontrole i upravljanja interne revizije, kao što ste to mogli da vidite iz naših podataka. Za ovo neuspostavljanje sistema finansijske kontrole nije za sada propisana nijedna kazna," rekao je Sretenović.

On je precizirao da se 428 od ukupno 512 prijava odnosi na pokretanje prekršajnog postupka protiv 473 odgovorna lica, 32 zahteva za pokretanje postupka za privredni prestup protiv 211 odgovornih lica, a DRI je, kaže, 28 informacija prosledila tužilaštvu na dalje ispitivanje.

376 revizorskih izveštaja u 2017.

Za utvrđene greške i nepravilnosti u iznosu od 743 milijarde dinara, DRI je prošle i ove godine podnela ukupno 224 prijave koje se odnose na 195 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, 10 za privredne prestupe, 19 krivičnih prijava i 12 informacija nadleznim tužilaštvima.

Na sednici skupštinskog Odbora za finansije na kojoj je predstavio godišnji izveštaj o radu DRI, Sretenović je rekao da je tokom 2017. istitucija izradila 376 revizorskih izveštaja.

U oblasti javnih nabavki, Sretenović kaže da je kod 73 subjekta utvrđeno da nabavke roba i usluga u iznosu od 2,36 milijardi dinara nisu u skladu sa zakonom što je, dodaje, 7,41 odsto od ukupnog broja revidiranih subjekata.

Nepravilnosti u ukupnom iznosu od milijardu dinara su, rekao je Sretenović, utvrđene i u rashodima za zaposlene, i to najviše na nivou centralne vlasti.

Radi se, dodaje, o zapošljavanju bez saglasnosti vlade, pogrešno utvrđenom koeficijentu za obračun plata, prekovremenom radu i skraćenju radnog vremena bez osnova.

Neopravdan beneficiran radni staž

DRI se bavila i revizijom opravdanosti beneficiranog radnog staža kako bi se uticalo na smanjenje rashoda iz budžeta po tom osnovu, a Sretenović navodi da je kod sedam subjekata utvrđeno da je beneficirani radni staž obesmišljen jer se određuje prema statusu i položaju, a ne težini posla, i da to godišnje košta oko četiri milijarde dinara.

DRI je utvrdila da 117 od ukupno 200 subjekata nisu uspostavili na odgovarajući način internu reviziju, dok je pregled finansijskih izveštaja i poslovanja obuhvatio podatke o prihodima u iznosu od 2.472 milijarde dinara i rashode od 3.400 milijardi dinara.

Sretenović kaže da je DRI nadležnima dala preporuke za izmene ili donošenje novih propisa, i to 15 zakona, četiri uredbe, šest pravilnika i jednu odluku.

Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija kaže da je jedan deo postupaka koji su bili revidirani bio nepravilan zbog toga što pre svega procedura nije bila sprovedena, a morala je biti.

Nenadić kaže da više od sedam odsto revidiranog iznosa koji se odnosi na javne nabavke nije bio utrošen na pravilan način, te ocenjuje da je i dalje reč o ogromnim ciframa. Ima puno prostora za pobojšanja, a problem je to što ne funkcioniše sistem za kažnjavanje nepravilnosti, dodaje Nenadić.

Neusaglašeni zakoni

Objašnjava da postoji sistemski problem jer nisu usaglašeni Zakon o javnim nabavkama i Zakon o prekršajima i da zbog toga veliki deo prekršjanih postupaka, čak i kada bude pokrenuta neka procedura, ne bude okonačan kažnjavanjem, već jednostavnom zastarom.

"Čak i oni slučajevi koji budu prijavljeni, i gde nekakva procedura bude pokrenuta, ne završavaju se kaznama, a da ne govorim o tome da u javnim nabavkama veliki deo nepravilnosti i ne bude otkriven," navodi Nenadić.

Gradonačelnik Kikinde kažnjen je prvostepenom presudom sa više od 400.000 dinara, a predsednik opštine Sopot sa više od 600.000 dinara, zbog nepravilnosti u trošenju budžetskih sredstava koje je utvrdila DRI.

Sretenović je rekao da o drugim prijavama ne može da govori jer su one u postupku, te da je DRI protiv svih odgovornih lica kod kojih su utvđene nepravilnosti podnela odgovarajuće prijave.

"Te prijave i naši zahtevi su pred sudovima i nalaze se u predistražnim radnjama," kaže Sretenović i navodi da je DRI podnela krivične prijave i protiv odgovornih u lokalnoj vlasti Jagodine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG