Linkovi

Univerzitet Drejper - neobična škola za preduzetnike


Većina budućih preduzetnika prvo pohađa univerzitet i poslovnu školu. Međutim, u Silicijumskoj dolini, koja podstiče inovacije, nalazi se škola isključivo namijenjena aktuelnim i budućim preduzetnicima.

Većina studenata nije očekivala da će skakanje u hladan bazen sa bogatim investitorom biti njihov prvi potez na Univerzitetu Drejper. Aima Ohiverei iz Nigerije je to iskusila iz prve ruke.

“To nije kao uobičajna škola. Podstiče vas da da zamišljate stvari, mnogo više nego što ste mislili da možete”.

Kao što je prelazak ulice sa povezom na očima, samo uz pomoć verbalnih upustava. Univerzitet pokušava da nauči svoje studente da razmišljaju kako da urade nešto van konvencionalnih okvira, kaže osnivač i investitor Tim Drejper.

“Ljudi bi bi trebalo da budu u mogućnosti da se izdvoje iz gomile i pokušaju da urade izuzetne stvari. Sada, kada smo svi međusobno povezani i komuniciramo jedni s drugima širom svijeta, još je važnije za ljude da se izdignu i urade nešto drugačije.”

Međutim, da bi preduzetnici uradili nešto na što nisu navikli, potrebno je da posjeduju određeni mentalitet i emotivnu izdržljivost.

“Pokušavam da ubijedim ljude da je veoma teško započeti biznis i da će da se suoče sa velikim pritiskom. Želimo, kada završite ovaj program, da budete u mogućnosti da se oduprete tom pritisku.”

Aima Ohiverei se nada da će posle ovog sedmonedeljnog kursa naučiti upravo to.

“Kako prevazići sve negativne stavove i komentare usmjerene ka vašoj startap kompaniji – to je ono što želim da naučim.”

“Želio bih da znam kako da budem neustrašiv, da idem punom brzinom bez zaustavljanja”, navodi Dejvid Lopez, student iz Perua.

Kurs za preduzetništvo pohađaju stotine studenata, starosti od 18 do 28 godina, iz više od 70 zemalja. Uče kako da se emotivno pripreme za preduzetništvo, slušanjem osnivača startap kompanija u Silicijumskoj dolini koji su uspjeli i onih koji nisu. Takođe prolaze kroz neuobičajnu obuku, kao što je ova odbojkaška utakmica tokom koje se pravila stalno mijenjaju.

“Događaju se različite stvari, njihovi umovi počinju da se otvaraju i zatim razmišljaju o tome da je sve moguće”, kaže Tim Drejper, osnivač Univerziteta Drejper.

U skladu sa jedinstvenim duhom škole, diplomci postaju superheroji. Dobijaju plašt i masku i napuštaju univerzitet kao preduzetnici koji bi svojim jedinstvenim idejama trebalo da promijene svijet.

XS
SM
MD
LG