Linkovi

Kongo: Pobunjenici ostaju u Gomi


Pobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-a
Pobunjenici prolaze pored posmatračkih snaga UN-a

Vođa političkog ogranka grupe M23 Žan-Mari Runiga rekao je novinarima da će pobunjenici ostati u Gomi dok čekaju na dijalog sa predsednikom.

Pobunjenici, koji su pre dva dana zauzeli grad Goma u Demokratskoj Republici Kongo, odbacili su pozive da se povuku iz grada i zahtevaju razgovore sa tamošnjim predsednikom Džozefom Kabilom.

Vođa političkog ogranka grupe M23 Žan-Mari Runiga rekao je novinarima da će pobunjenici ostati u Gomi dok čekaju na dijalog sa predsednikom. U međuvremenu, došlo je do novih okršaja u obližnjem Sakeu, za koji je M23 tvrdila da ga je zauzela ranije ove nedelje.

Novinar Glasa Amerike video je kako minobacačke granate padaju u blizini Sakea i javlja da desetine hiljada civila napuštaju grad i kreću se severno, ka Gomi. Predsednik Kabila juče je zajedno sa kolegama iz Ruande i Ugande izdao saopštenje u kojem se pobunjenička grupa poziva da prekine ofanzivu i povuče se iz Gome, dok je Vlada obećala da će da ispita izroke konflikta.

Predsednici Ugande i Ruande izrazili su podršku vladi Konga, pošto su se pobunjenici prvobitno zarekli da će je srušiti s vlasti. Kongo optužuje i Ruandu i Ugandu da podržavaju grupu M23, ali obe zemlje to poriču.
XS
SM
MD
LG