Linkovi

Drašković: 9. mart - početak juriša u slobodu


Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove (arhivski snimak)
Vuk Drašković, lider Srpskog pokreta obnove (arhivski snimak)

Obeležavajući 25. godišnjicu osnivanja Srpskog pokreta obnove i 24. godišnjicu velikih demonstracija 1991. godine, lider SPO Vuk Drašković je rekao da Srbiji na putu ka Evropi ne treba ruka spasa onih koji su najodgovorniji za politički poraz i zločine.

Predsednik Srpskog pokreta obnove Vuk Drašković poručio je danas da elita iz devedesetih godina, koja je sve rizikovala boreći se za ideale 9. marta, neće podržati sadašnju vlast sve dok vidi da su na putu, tobože ka Evropi, i ljudi koji miniraju napore premijera Aleksandra Vučića na tom putu.

Na obeležavanju 25-te godišnjice SPO-a Drašković je ocenio da je Srbija daleko od Evrope, jer su antievropske snage mnogo snažnije nego 9. marta 1991. godine:

"Ne treba Srbiji na putu za Evropu, u oporavak, pomoć nikoga od onih koji sebe nazivaju srpskom elitom. A hvataju se za pištolj pri pomenu reči Evropa, zapad, demokratija, Amerika, civilizacija, osuda zločina i osuda politike poraza."

Drašković je rekao da su demonstracije 9. marta 1991. predstavljale otpočinjanja juriša u slobodu, da je SPO je od 1991. bio ledolomac u okeanu smrti i ludila, kao i da neki misle da je tada trebalo da se dogodi novi rumunski scenario i da je krivica SPO što se to nije desilo:

"Svaki datum, sve velike događaje iz naše biografije, pokretao je i vodio duh 9. marta 91. godine. Mi onda, na Trgu, u onoj komunističkoj Jugoslaviji, u onoj Miloševićevoj Srbiji, nismo mogli postići više."

Po mišljenju lidera SPO-a, od 5. oktobra za pamćenje je samo pad Miloševića, dok je sve ostalo za sramotu, a pre svega da ga je oborio, kako je rekao Drašković, temelj njegovog terorističkog režima. Tada su Srbiji predstavljeni kao junaci i oslobodioci razbojnici, serijske ubice, šefovi Jedinice za specijalne operacije i eskadrona smrti, i do danas se Srbija nije oporavila od te prodaje ideala, rekao je Drašković.

XS
SM
MD
LG