Linkovi

Auto-bioskopi i dalje privlače publiku


Takozvani “drajv-in bioskopi”,odnosno “auto-bioskopi” - projekcije pod vedrim nebom za gledaoce koji sede u svojim automobilima, nekada su bile važan deo američke kulture.

Takozvani “drajv-in bioskopi”,odnosno “auto-bioskopi” - projekcije pod vedrim nebom za gledaoce koji sede u svojim automobilima, nekada su bile važan deo američke kulture. Takvi bioskopi pod vedrim nebom, sa ogromnim platnima, dostigli su vrhunac krajem 1950-ih, kada ih je, širom SAD, bilo više od četiri hiljade. Ovih dana, takvi bioskopi se teško nalaze. Ipak, neki od njih I dalje privlače velike grupe gledalaca baš kao u stara dobra vremena. Novinarka Glasa Amerike Džun So vodi nas u jedan drajv-in u Virdžiniji.

Automobili čekaju u redu na ulazu u Porodični auto-bioskop u dolini Šenandoa u Virždiniji, oko 130 kilometara od prestonice, Vašingtona.

Kao i mnogi drugi gledaoci, Šenon Skot je sa porodicom stigla u bioskop više od dva sata pre početka filma.

“Već postoji posebna atmosfera , štand sa kokicama i drugim grickalicama je otvoren… Svi čekamo da padne mrak i tako provodimo vreme zajedno, kao porodica.”

Skot kaže da njena porodica, od kad je otkrila Porodični auto-bioskop pre tri godine, često vozi sat i po vremena da bi odgledala dva filma, što ih košta manje od cene jednog filma u mestu gde žive.

“Vožnja je veoma prijatna, i nije nam teško da često dolazimo, volimo ovaj bioskop.”

Prvi “drajv-in” bioskop otvoren je u Nju Džersiju 1933. Do 1958. godine u SAD ih je bilo četiri hiljade. 1970-ih i ‘80-ih ubrzano su počeli da nestaju. Danas ih radi manje od četiri stotine.

Džim Kop je vlasnik Porodičnog auto-bioskopa.

“Auto-bioskopi bili su izgradjeni na periferijama gradova. Kako su se gradovi širili, cena zemljišta je počela da raste, a zemlja postala vrednija od tog biznisa. Zbog toga su mnogi drajv-in bioskopi nestali jer su ih progutala nova naselja i poslovni prostori.”

U prošlosti, drajv-in je bio popularna destinacija za mlade parove. Danas ovi bioskopi pretežno privlače porodice. Bioskop Džima Kopa ima i igralište gde deca mogu da se zabavljaju do početka projekcije.

Petnaest članova porodice Freda Kanlifa vozilo je iz Teksasa, Severne Karoline i drugih delova Virždinije da bi gledali večerašnju projekciju.

"Kao deca, išli smo u ovakve bioskope sa roditeljima. Zato smo zaključili da bi to bio lep porodični doživljaj – da dodjemo u drajv-in i pokažemo svojoj deci kako to sve izgleda.”

Neki od obližnjih hotela sada nude specijalne popuste posetiocima auto-bioskopa.

"Imamo mnogo gostiju koji dolaze iz udaljenih država da bi videli drajv-in bioskop”, kaže Džejms Rivir iz hotela Holidej In Ekspres.

“Porodični auto-bioskop” na svom parkingu može da smesti do 500 automobila, a prikazuje nove filmove na dva platna. U toku uspešnih večeri, Kop kaže da ponekad proda i do 1500 ulaznica.

“Većina prihoda od prodatih ulaznica ide studijima od kojih iznajmljujemo filmove. Na to odlazi 70 odsto profita od prodatih karata.”

Bioskop se zato izdržava prodajom hrane i pića. Auto-bioskopi se sada suočavaju sa novim izazovom – moraće da do kraja godine predju na digitalne projekcije jer će tada filmski studiji obustaviti distribuciju 35 milimetarskih filmova.

“To košta 70,000 dolara po projektoru tako da za naš bioskop, moramo da se zadužimo 140,000 dolara da bismo prešli na digitalni format.”

Neki auto-bioskopi neće moći da prežive. Ipak, njihovi ljubitelji se nadaju da će moći da uživaju u bioskopskim projekcijama pod vedrim nebom još dugi niz godina.
XS
SM
MD
LG