Linkovi

Država priprema subvencije taksistima, uredba naredne nedelje


Arhiva - Beogradski taksisti u protestu (Foto: Aleksandra Nenadović, VoA)

Država planira da taksistima iz budžeta subvencioniše kupovinu novih vozila, a uredba koja će to propisati je u fazi izrade.

Najavljene subvencije su način da se država na neki način oduži za to što taksistima godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište, izjavio je FoNetu predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Boško Vukojević.

On je naveo da su nakon susreta taksista sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem pre dva dana sada u toku pripreme uredbe o subvencijama koja bi trebalo da bude usaglašena sledeće nedelje.

Vukojević je istakao da će subvencije moći da se koriste tri godine, kao i da taksisti neće moći subvencijama da kupe "celo novo vozilo", već eventualno "pola vozila", a ostatak će sami finansirati.

On je naslove u medijima poput: "Građani će taksistima plaćati automobile iz budžeta" opisao kao zlonamerne i ocenio da je suština subvencija da se omogući bolji uslovi taksi prevoza, što će građani, kaže, primetiti već od sledeće godine.

Beogradski Blic javio je danas da će taksisti, prilikom kupovine automobila koje će subvencionisati država, moći sami da biraju marku vozila, ali da će ona morati da budu bele boje.

Subvencije će biti u visini od nekoliko hiljada evra, a tačan iznos biće poznat tokom sledeće nedelje, kada uredba bude pripremljena i kad abudu nastavljeni pregovori između taksista i države, odnosno Ministarstva finansija.

Što se tiče rada službe Kargo, čije je delovanje bilo uzrok 12-odnevnog protesta taksista i svakodnevne blokade beograskih ulica, Boško Vukojević sada kaže da treba pustiti nadležne organe da rade svoj posao i da zaključke treba donositi tek kada prođe neko vreme.

Razgovori s taksistima trebalo bi da budu nastavljeni i sledeće nedelje, kako bi u što kraćem roku bio završen nacrt uredbe. Taksisti su pre dva dana, nakon razgovora s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, okončali protest, a Vučić je nakon sastanka rekao da je država spremna da ponudi taksistima subvencije i pomogne u unapredenju kvaliteta taksi usluga.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG