Linkovi

Pokretni radari dragoceni za meteorologe


Radar beleži podatke u neposrednoj blizini velike oluje u Nebraski.
Radar beleži podatke u neposrednoj blizini velike oluje u Nebraski.

Zahvaljujući satelitima, stratosferskim balonima, radarima i kompjuterskim modelima meteorolozi sada mogu bolje nego ikada da predviđaju vreme...

Zahvaljujući satelitima, stratosferskim balonima, radarima i kompjuterskim modelima meteorolozi sada mogu bolje nego ikada da predviđaju vreme. Ali kada je reč o tornadima, lažne uzbune i dalje se događaju u 75 odsto slučajeva. Naučnici američkog Centra za istraživanje vremenskih nepogoda, u Boulderu, u Koloradu, pokušavaju da poboljšaju tačnost prognoza pojavljivanja tornada.

Direktor Centra za istraživanje vremenskih nepogoda, Džošua Vurman, kaže da mu je glavni zadatak da juri tornada.

Ne čekamo da tornado nađe nas, već jurimo da iz blizine prikupljamo podatke“, kaže Vurman.

Vurman komanduje kolonom vozila sa instrumentima kao što je dopler radar, čiji odraz stručnjaci posmatraju na monitorima u jednom od vozila.

„Posmatram ih uz pomoć kompjutera koji stvara trodimenzionalnu sliku vetra, ali i otpadaka i zrna grada koja lete kroz vazduh“, kaže Vurman.

Od ranih devedesetih godina njegov tim osmatrao je pokretnim dopler radarom oko 200 tornada. Vurman kaže da je slika mnogo bolja od one na stacionarnom radaru.

„Možemo da posmatramo razvoj vetra pri zemlji, kako se to odražava na visinske vetrove, kako kiša i grad utiču na to da li vazduh struji uvis ili ka zemlji, da li je topao ili hladan i kako to utiče na stvaranje tornada“, kaže Vurman.

Tehničari takođe postavljaju instrumente duž staze kojom se nepogoda kreće radi merenja ispod nivoa radarskog snopa. Ti podaci koriste se za projektovanje građevinskih objekata u oblastima sa čestim olujama.

Pošto se zgrade grade na tlu, važno je da saznamo više o tome kakvu štetu pravi vetar i kakva je uloga otpadaka koje vetar nosi“, kaže Vurman.

Naučnici analiziraju video snimke tornada da bi bolje razumeli kako se takve nepogode razvijaju. Sa dopler radarom snimali su i uragane. Tokom uragana Gustav, 2008. godine, u Luizijani, snimljena su merenja u trenutku kada je udario u obalu. Tada je uočeno neobično spiralno kretanje vetra.

„Ta spirala izazvala je dve pojave: snažne vetrove pri površini tla, koji su mogli da čine veliku štetu. Ali prilikom povratka uvis ti vetrovi nosili su toplotu i vlagu sa okeana, što je u osnovi gorivo za nastavak uragana“, kaže Vurman.

Praćenje i merenje olujnih vetrova omogućava meteorolozima preciznija zaključivanja i tačnije prognoze. A to, kaže Vurman, može da spase mnoge ljudske živote.
XS
SM
MD
LG