Linkovi

Donji dom Kongresa odbacio kompromisni predlog o imigraciji


Zgrada Kongresa
Zgrada Kongresa

Predstavnički dom Kongresa odbacio je "kompromisni" predlog zakona o imigraciji kojim je trebalo da se obezbedi dugoročna zaštita mladih imigranata koji su u SAD dovedeni kao deca - "sanjara" i da se reši pitanje dece odvojene od roditelja na granici.

Predlog je odbačen sa 301 glasom protiv, dok je 121 predstavnik u Kongresu glasao za, a obuhvatao je i 25 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, što je predsednik Tramp obećao još u kampanji.

Lideri republikanaca podržali su predlog, ali se veliki broj konzervativaca među republikancima usprotivio zbog mogućnosti da "sanjari" reše svoj status. Konzervativni republikanci smatraju da bi se time amnestirali oni koji krše zakon.

Predlog zakona o razdvajanju porodica trebalo bi da bude razmotren tokom ove nedelje.

Republikanci u Kongresu su se oglušili o apel predsednika Donalda Trampa koji ih je pre nekoliko sati na Tviteru pozvao da odobre dalekosežnu reformu imigracione politike, iako je konstatovao da će te predloge odbaciti demokrate u Senatu.

Tramp je u tvitu, koji je ceo napisan velikim slovima, poručio da bi "republikanci u donjem domu trebalo da usvoje snažnu i poštenu imigracionu reformu, iako demokrate neće dozvoliti da ti predlozi budu usvojeni u senatu". "Predlozi zakona će pokazati da želimo snažne granice i bezbednost, a da demokrate žele otvorene granice što je jednako kriminalu. Pobedite", napisao je Tramp velikim slovima na Tviteru.

XS
SM
MD
LG