Linkovi

Doneli: SAD i NATO poštuju vojnu neutralnost Srbije


Kurt Doneli, zamenik američkog ambasadora u Beogradu
Kurt Doneli, zamenik američkog ambasadora u Beogradu

U Beogradu je održana konferencija o odnosima SAD i Srbije u kontekstu problema bezbednosti - zamenik ambasadora SAD u Srbiji Kurt Doneli je tom prilikom istakao da mu je drago da Srbija ne oseća Rusiju kao pretnju, ali da je stav svih članica NATO da Rusija predstavlja pretnju.

Amerika i NATO u potpunosti poštuju politiku vojne neutralnosti Srbije, rekao je zamenik američkog ambasadora Kurt Doneli, i istakao da dve države imaju duboke i dugotrajne veze. Na konferenciji - Amerika, Srbija i borba protiv terorizma, on istakao da neki od najbližih saveznika SAD imaju istu takvu politiku, i kao primer naveo Švedsku i Austriju:

"Oni nisu naši parneri zato što su članovi istog saveza, oni su naši partneri zato što dele iste vrednosti sa nama. Isto tako, oni dele isto razumevanje rizika koji pred nama i u ovom trenutku ti rizici su Rusija i svetski terorizam."

Na pitanje da li Amerika razmišlja o odšteti Srbiji za bombardovanje 1999. godine, on je rekao da Sjedinjene Države to pitanje ne razmatraju. Odgovorajući na pitanje o Rusiji, Doneli je istakao da ne kaže da je Rusija pretnja za svaku zemlju i dodao da je zaista srećan zato što Srbija ne oseća da je Rusija pretnja Srbiji:

"Ali postoji jedan broj zemalja u Evropi koji osećaju Rusiju kao pretnju. I na poslednja dva NATO samita pozicija svih članica NATO je bila da Rusija predstavlja pretnju po članice NATO."

Govoreći o saradnji sa drugim državama i Srbijom, Doneli je rekao da nijedna zemlja ne može da bude sigurna u izolaciji, već se mora podeliti teret bezbednosti i dodao da je Amerika partner Srbiji u tome da ona poboljša svo-ju bezbednost. Amerika je posvećena bezbednosti u Srbiji i na Balkanu, kazao je Doneli i naveo da je ta posvećenost dokazana tokom mnogih godina kroz obuku, vežbe i donacije u opremi Srbiji.

XS
SM
MD
LG