Linkovi

Pokušaj da se ublaže tenzije Trampove administracije sa Meksikom


Predsednici Meksika i SAD, Enrike Penja Nijeto i Donald Tramp (arhivski snimakl)
Predsednici Meksika i SAD, Enrike Penja Nijeto i Donald Tramp (arhivski snimakl)

Predsednik Donald Tramp razgovarao je u petak sat vremena telefonom sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom. Razgovor je usledio dan nakon što je meksički predsednik otkazao posetu Vašingtonu zbog insistiranja predsednika Trampa da Meksiko plati troškove izgradnje zida na zajedničkoj granici u vrednosti od više milijardi dolara.

Tramp je na konferenciji za novinare sa britanskom premijerkom Terezom Mej rekao da je razgovor sa Nijetom bio veoma prijateljski i da će Sjedinjene Države raditi na izgradnji pravednih, novih odnosa sa Meksikom, ali da ne mogu da dozvole nastavak gubitka biznisa i radnih mesta, bar ne tokom njegovog mandata.

Tramp je u četvrtak rekao da bi njegov, sad već otkazani, sastanak sa meksičkim predsednikom Enrike Penja Nijetom bio "beskoristan" ako Meksiko neće da pristane da postupa prema Americi "s poštovanjem".

"Predsednik Meksika i ja saglasili smo se da otkažemo sastanak planiran za narednu nedelju", rekao je Tramp republikanskim zakonodavcima, na skupu u Filadelfiji.

Predsednik Donald Tramp obraća se republikanskim zakonodavcima na skupu u Filadelfiji, 26. januar 2017
Predsednik Donald Tramp obraća se republikanskim zakonodavcima na skupu u Filadelfiji, 26. januar 2017

"Takav sastanak bi bio beskoristan ako Meksiko neće da postupa prema Sjedinjenim Državama s poštovanjem. I ja želim da idem drugim putem", naveo je američki predsednik koji želi da izgradi zid na južnoj američkoj granici.

Nijeto je prethodno otkazao sastanak sa Trampom nakon što je predsednik na Tviteru poručio da bi Meksiko trebalo da otkaže susret ako nije spreman da plati za izgradnju zida na američko-meksičkoj granici.

Time su se dodatno zaoštrili odnosi Meksika i Trampove administracije.

"Jutros smo obavestili Belu kući da neću prisustvovati radnom sastanku sa predsednikom SAD, planiranom za naredni utorak", naveo je Nijeto na Tviteru i ponovio spremnost Meksika da sarađuje sa Sjedinjenim Državama da bi se postigli sporazumi korisni za obe zemlje.

Tramp je na Tviteru, naveo:

"SAD ima trgovinski deficit s Meksikom u iznosu od 60 milijardi dolara. Od samog početka Severnoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA) bio je to jednostran sporazum, s velikim brojem izgubljenih poslova i kompanija. Ako nije voljan da plati za taj preko potreban zid, tada bi bilo bolje da otkaže planiranu posetu", rekao je američki predsednik.

Lider republikanske većine u Senatu Mič Mekonel rekao je u četvrtak da će Kongres nastaviti da realizuje plan za izgradnju zida, koji će koštati od 12 do 15 milijardi dolara.

Predsednik Tramp je u sredu naložio izgradnju zida duž američke južne granice sa Meksikom da bi sprečio ilegalnu imigraciju.

Tramp je imigracione uredbe potpisao tokom posete Sekretarijatu za unutrašnju bezbednost, koji je zadužen za zaštitu američkih granica.

"U sred smo krize na našoj južnoj granici. Nezabeleženi priliv ilegalnih imigranata iz Centralne Amerike ugrožava i Meksiko i Sjedinjene Države. Verujem da će koraci, koje preduzimamo sada, poboljšati bezbednost obje zemlje", poručio je Tramp.

Predsednik Donald Tramp i novinar televizije Ej-Bi-Si
Predsednik Donald Tramp i novinar televizije Ej-Bi-Si

Prethodno je u intervjuu televiziji Ej-Bi-Si rekao da će izgradnja zida da počne za nekoliko meseci i ponovo ustvrdio da će Meksiko da snosi troškove.

"Taj zid nas neće koštati ništa", rekao je američki predsednik i dodao da će plaćanje možda biti u "komplikovanom obliku", čime je nagovestio da neće biti reč o direktonoj isplati.

Portparol Bele kuće Šon Spajser rekao je da Tramp želi da plati za predloženi zid, uvođenjem poreza od 20 odsto na proizvode koji se uvoze iz Meksika. Spajser je naveo da je predsednik o tome razgovarao sa kongresnim liderima i da želi da se ta mera uključi u sveobuhvatni paket poreske reforme.

Penja Nijeto je u poruci meksičkom narodu, u sredu istakao da ne odobrava odluku o izgradnji zida.

"Meksiko ne veruje u zidove. Više puta sam rekao da Meksiko neće da plati za zid", poručio je meksički predsednik i dodao da njegova zemlja nudi i zahteva poštovanje kao suverena nacija.

Predsedavajući Predstavničkog doma, republikanac Pol Rajan, je u saopštenju pozdravio Trampov potez, uz najavu da će sarađivati sa administracijom da se "zaustavi priliv ilegalne imigracije duž južne granice i poštuju zakoni".

Demokratski senator iz Nju Džerzija, Robert Menendez, oštro je osudio nove Trampove uredbe, uz ocenu da je reč o užasnoj i ružnoj odluci predsednika koji "više brine o desničarskim pokretima nego o tome šta je dobro za Ameriku, ekonomiju i budućnost zemlje."

XS
SM
MD
LG