Linkovi

Tramp imenovao zeta za visokog savetnika


Zet Donalda Trampa Džered Kušner

Novoizabrani predsednik Donald Tramp imenovao je svog zeta Džereda Kušnera za visokog savetnika u Beloj kući, što je navelo grupu demokratskih zakonodavaca da od Sekretarijata za pravosuđe i zvaničnika zaduženih za etiku zatraže da preispitaju potencijalna kršenja zakona protiv nepotizma i mogući konflikt interesa.

Kušnerov pravni zastupnik najavio je da Trampov zet planira da se distancira od poslovnih operacija u inostranstvu kao i svojih ulaganja u investicionoj firmi i jednoj poslovnoj zgradi u Njujorku.

On će takođe podneti ostavku na mesto izvršnog direktora Kušner kompanija i izdavača časopisa New York Observer pre nego što započne rad u Beloj kući.

Šest članova Kongresa uputilo je pismo sekretarki za pravosuđe Loreti Linč i Kancelariji za vladinu etiku ukazujući na zakon iz 1967. u kojem se navodi da državni funkcioner ne može da imenuje člana porodice u istoj agenciji u kojoj služi.

Kušnerov advokat Džejmi Gorlik rekao je da se to pravilo ne odnosi na predsednika jer Bela kuća ne potpada pod definiciju agencije.

Zakonodavci su u svom pismu naveli da Gorlikova izjava da će se Kušner distancirati od svih pitanja koja se odnose na njegove preostale finansijske interese nakon što napusti svoje kompanije, što nagoveštava da će i dalje imati imovinu na koju bi mogla da utiče vladina politika u čijem će formiranju on učestvovati.

Predstavnici Trampovog tranzicionog tima ističu da će Kušnerova uloga uključiti rad na trgovini i bliskoistočnim pitanjima, te da će tesno sarađivati sa šefom kabineta Rajnsom Pribusom i glavnim strategom Stivom Benonom.

Za razliku od članova kabineta, Kušnerova pozicija ne mora da bude potvrđena u Senatu. 35-godišnji Džered Kušner oženjen je Trampovom ćerkom Ivankom.

XS
SM
MD
LG