Linkovi

Donald Tramp - ujedinitelj ili razjedinitelj?


Predsednik Donald Tramp reaguje pre govora na mitingu u Feniks centru za konvencije, 22. avgusta 2017, Feniks. (AP Photo/Alex Brandon)

Dok je bio u izbornoj kampanji, Donald Tramp se predstavljao kao ujedinitelj, a ne neko ko podsitče podele. Ipak, ispunjenje tog obećanja se čini nedostižnim nakon nekoliko meseci na vlasti. Pošto je izjavio da su za nasilje u Šarlotsvilu odgovorne obe strane, u javnosti se ponovo postavilo pitanje da li Tramp hoće da ujedini zemlju ili da je podeli.

Ovo je bila nedelja velikih kontrasta za predsednika Trampa. Obraćajući se veteranima u Nevadi, predsednik je pozvao na jedinstvo.

"Vreme je da zalečimo rane koje nas dele I da se ujedinimo oko zajedničkih vrednosti", poručio je Tramp javnosti.

Ali samo dan ranije, na skupu u Finiksu koji je ličio na predizborni, predsednik je napao političke protivnike i medije. Istovremeno je branio svoj kontroverzni komentar - da su za nasilje u Šarlotsvilu krive obe strane.

"Sve sam ih pomenuo: I neonaciste, i Kju kluks klan, sve redom. I to je medijima zasmetalo. I šta su onda uradili? Rekli da je trebalo nasilje da osudim ranije I da sam rasista", rekao je.

Uporedo sa Trampovim skupom održavali su se I protesti – dodatno motivisani događajima iz Šarlotsvila.

"Šokira me ponašanje tog čoveka koji je predsednik. Sve radi haotično", rekao je jedan od učesnika protesta, Trampov protivnik.

Ali, pristalice predsednika ne gube optimizam.

"Neverovatan je, i u pravu je za sve", kaže žena, pristalica Trampa.

Trampov ispad o Šarlotsvilu nije pomogao podizanju njegovog ionako oslabljenog rejtinga, kaže istoričar Alan Liktmen.

"U poređenju sa ostalim predsednicima koji su u krizna vremena uspevali da ujedine zemlju, Tramp je podbacio", kaže on.

Oni koji podržavaju Trampa prihvataju i njegov turbulentni stil, kaže za Glas Amerike analitičar Hans Noel.

"On ne ume da se nosi sa idejama poput drugih političara. Neki ljudi tu razliku vide kao plus i ono što ga čini atraktivnim – jer ne radi ono što mu se govori i ne igra isto kao i ostali", smatra Noel.

Ali rastuće tenzije između Trampa i republikanaca u Kongresu bi mogle da uzrokuju nevolje, kaže analitičar Lari Sabato.

"Inicijativu moraju da pokrenu republikanci u Kongresu. Oni kontrolišu I Predstavnički dom, i Senat i oni će biti birani 2018, a ne Donald Tramp", kaže Sabato.

Istraživanje Univerziteta Kvinipijak pokazuje da 62 odsto ispitanika Trampa vidi kao nekog ko deli zemlju, dok ga 31 odsto posmatra kao ujedinitelja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG