Linkovi

Tramp u Indijani na početku pobedničke turneje


Protesters use makeshift protective gear to avoid tear gas during the city-wide strike to call for democratic reforms outside Central Government Complex in Hong Kong.
Protesters use makeshift protective gear to avoid tear gas during the city-wide strike to call for democratic reforms outside Central Government Complex in Hong Kong.

Novoizabrani američki predsednik Donald Tramp obišao je danas fabriku kompanije za proizvodnju klima uređaja „Kerijer“ u Indijanapolisu, na početku takozvane „turneje zahvalnosti“ za pobedu na izborima, da bi proslavio dogovor o zadržavanju oko hiljadu radnih mesta u saveznoj državi Indijani, umesto njihovog premeštanja u Meksiko.

Tramp se tokom obilaska fabrike rukovao sa radnicima, a kasnije se obratio i javnosti. Najavio je da će sprečiti ostale kompanije da napuste zemlju i obećao da će, ako to ipak urade, "biti dobro oporezovane na granici" ako pokušaju da zatim prodaju svoje proizvode u Sjedinjenim Državama.

"Kompanije više neće napuštati Sjedinjene Države bez posledica. Napuštanje zemlje će biti veoma, veoma teško", rekao je Tramp koji je pridobio veliku podršku radnika na američkom srednjem zapadu obećanjima da će da poboljša tržište rada.

Kompanija “Kerijer” pristala je da zadrži više od hiljadu poslova u svojoj fabrici i sedištu, dok i dalje planira da premesti više od hiljadu drugih radnih mesta iz SAD u Meksiko.

Odluka Kerijera ipak predstavlja pobedu za Trampa koji je tokom predizborne kampanje često obećavao da će da spreči odliv poslova u inostranstvo.

Kerijer je potvrdio da će Indijana, čiji guverner je novoizabrani potpredsednik SAD Majk Pens, dobiti poreske olakšice u vrednosti od sedam miliona dolara u narednih deset godina, dok će kompanija da uloži 16 miliona dolara u tu saveznu državu.

Međutim, Kerijer koji je deo konglomerata “United Technologies Corp” i dalje planira da premesti 600 radnih mesta u Meksiko, te da zatvori fabriku u Hantingtonu, u Indijani, koja zapošljava 700 radnika i te poslove takođe preseli u Meksiko do 2018. godine, prenose američki mediji.

Senator Berni Sanders ocenio je da je dogovor sa Kerijerom nepotpun i da je zbog njega buduća Trampova administracija podložna pretnjama kompanija. Uprkos Trampovom sporazumu sa Kerijerom, poslodavci u drugim delovima Indijane i dalje otpuštaju veliki broj radnika zbog strane konkurencije.

Novoizabrani predsednik će posle posete Indijani da održi skup u Sinsinatiju, u Ohaju, gde će da se obrati pristalicama koje su mu pomogle da pobedi u toj ključnoj saveznoj državi. “Tramp i Pens će na skupu govoriti o budućim koracima i pozitivnim promenama u zemlji”, najavio je Trampov portparol Džejson Miler.

XS
SM
MD
LG