Linkovi

Tramp i porezi: Genijalan potez ili bogaćenje na račun drugih?


Republikanski kandidat Donald Tramp
Republikanski kandidat Donald Tramp

Mjesec dana uoči predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, republikanski kandidat Donald Tramp suočava se sa posljedicama medijskih izvještaja o njegovoj poreskoj istoriji. Izborni štab demokratske rivalke, Hilari Klinton, iskoristio je članak objavljen tokom vikenda u dnevniku Njujork tajms da oštro napadne Trampa, koji je brzo uzvratio ličnim napadima na bivšu državnu sekretarku.

Donald Tramp i dalje pokušava da se odbrani od brojnih kritika povodom najnovije predizborne kontroverze – njegovog poreskog izvještaja. Dnevnik Njujork tajms objavio je da je od anonimne osobe dobio poreske podatke iz 1995. godine, koji pokazuju da je republikanski kandidat u tom periodu zabilježio gubitak od 916 miliona dolara – dovoljno velik da je legalno mogao da izbjegne plaćanje poreza čak 18 godina.

Trampova demokratska rivalka, Hilari Klinton, ustvrdila je na današenjem skupu u Ohaju da je "Tramp je grabio od Amerike, a svima ostalima ostavio račun."

Trampov izborni štab nije osporio autentičnost dokumenata, navodeći da je Tramp platio stotine miliona dolara za različite poreze, dok su njegove pristalice ocijenile da je riječ o “genijalnom potezu”.

“Niko nije pokazao veću genijalnost kada je riječ o zaobilaženju poreskog zakona i to na legalan način”, ocijenio je guverner Nju Džersija Kris Kristi.

“Taj čovjek je prije 26 godina zabilježio određen neuspjeh, a zatim je izgradio imperiju. Bio je genije. Tramp je izgubio bogastvo i povratio ga. Americi je sada potreban preokret i Donald Tramp je stručnjak za to”, istakao je bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Đulijani.

"Kakav to genije gubi milijardu dolara za godinu", zapitala se Klinton i optužila Trampa da predstavlja isti namješteni sistem za koji je govorio da će ga promijeniti. Demokratski senator Berni Sanders ocijenio je da su poruke Trampovih pristalica napad na američki narod.

Govore da je riječ o genijalnom potezu, što znači da ostali Amerikanci izgledaju kao glupaci.”

U dokumentima poslatim Njujork tajmsu, ništa ne ukazuje na to je Tramp povlačio nelegalne poteze. Međutim, u izbornoj godini kada su jaz u primanjima i transparetnost među glavnim pitanjima, Trampova poreska istorija, poznata i nepoznata, daje njegovim protivnicima puno povoda za napade dok se približava glasanje. Sam Tramp je prošle godine kritikovao bogate koji koriste rupe u poreskom zakonu.

"Znam ljude koji zarađuju ogromne svote novca i bukvalno ne plaćaju porez. Mislim da to nije pošteno”.

Izborni štab demokratske kandidatkinje Hilari Klinton iskoristio je izvještaj u Tajmsu da ukaže na, kako je saopšteno, Trampove ogromne poslovne neuspjehe u prošlosti uz poruku da se republikanski kandidat obogatio na račun Amerikanaca.

Tramp je na kritike uzvratio žestokim ličnim napadima na Klinton – od izrugivanja njenoj nedavnoj bolesti do tvrdnji, bez dokaza, da nije vjerna svom suprugu. Poručio je i sledeće:

“Ona bi mogla da bude luda. Ona bi stvarno mogla da bude luda.”

Danas je napao demokratsku kandidatkinju zbog upotrebe privatnog servera za mejlove dok je bila na položaju državne sekretarke, uz ocjenu da je ugrozila cijelu naciju i da nije podobna da bude predsjednik.

Saradnici bivše državne sekretarke ocijenili su da su novi Trampovi napadi “potpuno van kontrole”.

Riječ je o impulsivnom potezu republikanskog kandidata”, naveo je njen saradnik Brajan Felon.

Hilari Klinton i Donald Tramp ponovo će se direktno sučeliti u nedelju, dok će jedina debata njihovih kandidata za potpredsjednika SAD biti održana već sjutra u Virdžiniji.

XS
SM
MD
LG