Linkovi

Žestoki napadi predsedničkih kandidata uoči izbora


Predsednički kandidati Donald Tramp i Hilari Klinton nastavili su da se žestoko napadaju u poslednjim danima kampanje uoči izbora u utorak.

Republikanski kandidat je na predizbornom skupu na Floridi, gde mora da pobedi da bi imao šansu bude izabran za predsednika, poručio da bi izbor demokratske rivalke doveo do "nezabeležene i dugotrajne ustavne krize. Tramp je rekao da bi Klinton, na položaju predsednika, bila pod istragom zbog načina na koji je postupala sa poverljivim bezbednosnim informacijama u svojim mejlovima dok je bila na položaju državne sekretarke.

"Ne može nikoga da krivi za to. Sama je postavila svoj nalog za mejlove", rekao je Tramp pristalicama u Majamiju.

Demokratska kandidatkinja, koja takođe obilazi Floridu, napala je Trampa zbog njegovog odnosa prema ženama, dok je njen izborni štab objavio novi predizborni spot u kojem se ukazuje na Trampove vulgarne komentare u video snimku iz 2005. godine.

“Donald Tramp je zaista proveo mnogo vremena ponižavajući, degradirajući, vređajući i napadajući žene”, naglasila je Klinton.

Ona će danas posetiti i Arizonu, gde ima šansu da pobedi zbog porasta broja hispanskih birača koji se protive Trampovim anti-imigracionim planovima. Ta savezna država je na prethodnih 16 izbora, 15 puta glasala za republikanskog predsedničkog kandidata. Klinton će takođe održati predizborne skupove u obližnjoj Nevadi, gdje je rezultat izbora neizvestan,

Nacionalne ankete pokazuju da Tramp smanjuje prednost koju je Klinton imala prethodnih nedelja. Najnovije istraživanje Vašington posta i Ej-bi-si njuza pokazuje da su kandidati izjednačeni, sa 46 odsto podrške. Rezultati su tesni i u saveznim državama koje će odlučivati o ishodu izbora.

Međutim, eksperti smatraju da Klinton i dalje ima veće šanse da osvoji potrebnih 270 elektorskih glasova.

U međuvremenu, predsednik Barak Obama je prvi put komentarisao kontroverznu odluku direktora Federalnog istražnog biroa, Džejmsa Komija, da obavesti Kongres o istrazi novih mejlova koji bi mogli da budu povezani sa Hilari Klinton.

Obama je u intervjuu za portal NowThis rekao da je Klinton napravila "nenamernu grešku" kada je koristila privatni imejl nalog.

"Verujem joj, znam je i ne bih je podržavao da nemam apsolutno poverenje u njen integritet", naveo je Obama.

On je rekao da je pravilo da se u istragama ne radi na osnovu insinuacija i nepotpunih informacija i dodao da je FBI već ustanovio da se Klinton zbog greške s privatnim serverom ne može krivično goniti.

XS
SM
MD
LG