Linkovi

Legende bluza u novom dokumentarcu


Jedan od filmova na festivalu u Ostinu posvećen je bluz muzičarima koji i dalje sviraju u južnim gradovima i ruralnim predelima gde je ovaj originalni američki muzički žanr nastao pre više od 100 godina.

Ljubitelji muzike i filmofili pomešali su se prošle nedelje u Ostinu u Teksasu na muzičkim i filmskim programima organizovanim u okviru 30. godišnjeg festivala Jug-jugozapad. (South by Southwest).

U ruralnim, zabačenim predelima u južnim državama kao što je Misisipi, ostareli pevači održavaju bluz tradiciju u životu. Iako svira na binama širom sveta, Bobi Raš je i dalje deo ovog sveta.

“Ponosan sam što sam to što jesam, što sam bluz pevač, crnac koji peva bluz.”

Raš je pomogao reditelju filma Danijelu Krosu da pronadje neke od iskusnih muzičara čiji bi glasovi uskoro mogli da nestaju kako ulaze u pozne godine života.

“Zato smo se u filmu vratili nekim od prvobitnih bluzera”

Jedina žena – bluz legenda u filmu je Barbara Lin iz Bomonta u Teksasu koja izvodi svoj veliki hit iz 1962. Za sada, Kros prikazuje film “I am the Blues” uglavnom na festivalima kao što je Jug-jugozapad, pozivajući neke od muzičara koje je snimao na projekcije.

"Tako mogu da vide film u profesionalnom okruženju ali uz publiku koja im se divi i koja će im posle projekcije iskazati ljubav koju zaslužuju.”

Film je već prikazana na festivalima u Evropi a biće prikazan na festival dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u aprilu.

XS
SM
MD
LG