Linkovi

Dok ga kritikuju zbog Šarlotsvila, Trampu i dalje pada rejting


Predsednik SAD govori na konferenciji za novinare u Trampovoj kuli

Nakon što je promenio mišljenje i za nasilje u Šarlotsvilu okrivio „obe strane“, predsednik Donald Tramp je na meti oštrih političkih kritika – osuđuju ga i demokrate i republikanci. Istovremeno, podrška birača njegovoj politici nastavlja da slabi.

U odlučnoj razmeni mišljenja sa novinarima u Trampovoj kuli, predsednik Donald Tramp je insistirao na tome da su obe strane krive za nasilje koje je izbilo posle protesta u Šarlotsvilu.

Posmatrao sam sve to pažljivije od vas. S jedne strane je bila grupa loših ljudi, a sa druge, grupa koja je takođe veoma nasilna. Niko neće o tome da govori, evo ja ću“.

Trampove komentare osudili su i demokrate i republikanci uključujući predsedavajućeg Predstavničkog doma Kongresa Pola Rajana, koji je na Tviteru napisao da je “superiornost belaca odvratna i da oko toga ne sme biti moralne dileme”. Republikanski senator Kori Gardner govorio je u gradskoj skupštini u Koloradu.

Ponavljam – pripadnici Kju kluks klana, neonacisti i pristalice ‘superiornosti belaca’ – vratite se u svoju pećinu”.

Predsedavajuća republikanskog Nacionalnog komiteta Rona Romni Mekdenijel branila je predsednika, iako je sama osudila ekstremno desničarske grupe.

Ne želimo vaš glas, ne podržavamo vas, govorićemo protiv vas. Predsednik i potpredsednik imaju svoj stav”.

Tramp je u ponedeljak, posle velikog pritiska javnosti, promenio stav, i rekao da su za nasilje u Šarlotsvilu odgovorni rasisti. Prethodno je osudio nasilje na “više strana”. Ova kontroverza pokazuje predsednikovu ratobornu prirodu, kaže Džuli Pejs, šefica biroa AP-a u Vašingtonu.

Na kraju krajeva, reč je o 71-godišnjaku, koji veruje u ono što kaže. Nemoguće ga je kontrolisati, a i smeta mu kada neko pokuša. Stoga je sada pitanje, kako da krene napred?

Tramp često kritike shvata lično, kaže republikanski analitičar Skot Folkner.

Često retorički govori o ‘malom, zaboravljenom čoveku’ I zemlji uopšte. Ali kada zagrebete malo po površini, videćete da govori o sebi”.

Predsednik je na meti kritika, u trenutku dok mu je rejting u brojnim istraživanjima ispod 40 odsto, kaže za analitičar Lari Sabato.

Haotično je i zbunjujuće, i skoro svi to vide na taj način. Njegovi rejtinzi za prvih 200 dana mandata su najniži od svih predsednika do sada”.

Kritike na račun Trampa kulminirale su istog dana kada je sahranjena Heder Hejer, žena koja je poginula u Šarlotsvilu, pošto se jedan od rasista kolima zaleteo u grupu pešaka.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG