Linkovi

"Dogovor SAD i S. Koreje da se drugi samit održi što pre"


Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in tokom susreta u Seulu, 7. oktobar 2018.
Američki državni sekretar Majk Pompeo i predsednik Južne Koreje Mun Džae-in tokom susreta u Seulu, 7. oktobar 2018.

Američki državni sekretar Majk Pompeo i severnokorejski lider Kim Džong UN postigli su dogovor o održavanju drugog samita SAD i Severne Koreje što je pre moguće, saopšteno je iz kabineta južnokorejskog predsednika.

Pompeo je doputovao u Seul, posle četvrte posete Severnoj Koreji tokom koje se sastao sa Kimom.

Američki državni sekretar rekao je da su se Sjedinjene Države i Severna Koreja dogovorili da nastave razgovore o datumu i lokaciji narednog samita, navodi se u saopštenju kabineta predsednika Mun Džae-ina.

Mun se zahvalio Pompeu na poseti i izrazio nadu u uspeh potencijalnog drugog samita Kima i američkog predsednika Donalda Trampa, koji su se prvi put sastali u junu u Singapuru.

"Iskreno se nadam da će vaša poseta, kao i predstojeći, nadam se, skori samit SAD i Severne Koreje dovesti do nepovratnog i odlučnog napretka u denuklearizaciji i mirovnom procesu", rekao je Mun.

Pompeo je posle sastanka sa Kimom tvitovao da se nastavlja napredak u realizaciji sporazuma postignutog na samitu u Singapuru i zahvalio se Kimu na gostoprimstvu.

Pompeo je rekao da je cilj njegovog sastanka sa severnokorejskim liderom bio da se osigura "da razumemo šta obe strane pokušavaju da postignu i da se utvrdi kako mogu da se ispune obećanja iz Singapura".

Visoki američki zvaničnik je o Severnoj Koreji u subotu razgovarao sa japanskim premijerom Šinzom Abeom i ministrom spoljnih poslova Tarom Konom.

Američki državni sekretar i japanski premijer tokom susreta u Tokiju
Američki državni sekretar i japanski premijer tokom susreta u Tokiju

Posle posete Južnoj Koreji, Pompeo će boraviti u Kini koju je potpredsednik SAD Majk Pens ove nedelje optužio za vojnu agresiju, kršenje ljudskih prava i podrivanje administracije predsednika Trampa.

XS
SM
MD
LG