Linkovi

Dogovor o ZSO, obe strane zadovoljne


Večeras je u Briselu u dijalogu Beograd-Priština konačno postignut dogovor o ključnim pitanjima - Zajednici srpskih opština, Telekomu, mostu na Ibru, dok oko energije još postoje različiti stavovi.

Desetočasovni današnji sastanak bi, uvjeren je predsjednik srpske vlade, Aleksandar Vučić, trebalo svojim rezultatom da otvori vrata Srbiji da započne završne pregovore o prijemu u EU...

"Mi smo zadovoljni, potpisali smo sva četiri sporazuma. Mislim da nosimo, u skladu sa datim okvirima, dobre vesti narodu Kosova i Metohije i dobre vesti za sve gradjane Republike Srbije. Ovim širom otvaramo put otvaranju poglavlja i put ka bržem pridruživanju EU. Sa druge strane, mislim da smo dobre sporazume za naš narod postigli", izjavio je Vučić.

Srpski premijer je pre svega izrazio zadovoljstvo činjenicom da se formira Zajednica srpskih opština.

"Ono na čemu smo insistirali i ostali istrajni, biće naravno još mnogo muka oko Statuta ZSO ali ovim parafiranjem je utemeljen i utaban put za stvaranje ZSO, koja će imati svoju skupštinu, predsednika, potpredsednika, grb i zastavu. Ja čestitam našem narodu na KiM na tome, u skladu sa datim okolnostima smo dobre rezultate postigli."

Vučić je izjavio da dogovor nije postignut u vezi sa energetikom, te da nema saglasnosti o tome čija je imovina na severu, ali da je dogovor postignut oko drugih tema.

"EPS će formirati dve ćerke kompanije za snabdevanje i trgovinu, to će biti naše kompanije. Oko drugih stvari nismo uspeli da postignemo dogovor. Što se telekomunikacija tiče, imaćemo prvi put ustanovljen Telekom sa licencom i dozvolom da radi na teritoriji KiM koji priznaje ceo svet. Naši ljudi kada zovu centralnu Srbiju s Kosova i obrnuto, kada zovemo ljude na Kosovu neće morati ništa da plaćaju i okreću neke pozivne brojeve a oni će biti ubeleženi ne kao država već kao geografsko područje, kao Kosovo ali sa zvezdicom i fusnotom, sve u skladu sa Ustavom Srbije i zakonima Republike Srbije."

Albanski premijer Isa Mustafa je, s druge strane, i sam izrazio zadovoljstvo Sporazumom.

"Smatramo da smo danas ovih sporazumima postigli zaista veliki uspjeh proširujući suverenitet Kosova na cijeloj njegovoj teritoriji. Za nas su svi postignuti sporazumi unutar okvira ustava i kosovskih zakona. Zajednica srpskih opština će biti aktivirana ali neće imati nikakvih izvršnih ovlasti. Medjutim, biće omogućen razvoj unutar te Zajednice. Po ustavu, vlasništvo nad energetskim sistemom pripada Kosovu, kao i prema rezoluciji 1244. Prirodno da srpska strana ima drugačije mišljenje ali u ovom slučaju će se poštovati kosovski zakoni", naglasio je predsednik vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG