Linkovi

"Najbolje od oba sveta" za Britaniju


Britanski premijer Dejvid Kameron ispred rezidencije u Dauning Stritu 10. najavljuje referendum 23. juna.

Britanija će biti bezbednija, snažnija i bolja ako ostane članica EU, poručio je britanski premijer Dejvid Kameron. Medjutim, konačnu odluku o ostanku u Uniji doneće britanski gradjani na referendumu 23. juna.

Rano jutros postignuti sporazum ostatka Unije sa Velikom Britanijom i jedni i drugi smatraju uspjehom. Ipak, zadnju riječ o sudbini budućih odnosa Ostrva sa ostatkom Evrope daće sami Britanci na referendumu koji će se održati 23. juna. U najkraćem, kako je to opisao sam britanski premijer David Kameron, sporazum im osigurava da imaju "najbolje od oba svijeta".

Maratonska rasprava evropskih lidera oko ustupaka britanskom premijeru
koji bi bili dovoljni da on već od danas započne kampanju za ostanak Velike Britanije unutar EU, nije bila ni laka ni jednostavna - inače poseban satatus Ujedinjenog Kraljevstva bi trebao da postane još posebniji, što je za evropsku stranu izgledalo kao atak na osnovne vrijednosti Unije. Sve do rano jutros, kada je predsjednik Evropskog vijeća, Donald Tusk, objavio:

"Upravo smo postigli sprazum koji ojačava specijalni status Velike Britanije u okviru EU. Ovo je obavezujuća i nepovratna odluka svih 28 lidera. Sporazum zadovoljava sve zahtjeve Britanaca, bez ugrožavanja naših osnovnh vrijednosti. Velika Britanija treba Evropu i Evropa treba Veliku Britaniju. Ako bi smo sada prekinuli veze, to bi bilo u potpunosti protiv nasih zajedničkih interesa..."

"Britanija će zauvijek biti izvan evropske super-države, biće nove restrikcije za pristup našem socijalnom sistemu migranata koji dolaze na Ostrvo, nema više prakse - nešto za ništa. Britanija nikada neće prihvatiti euro i osigurali smo zaštitu nase ekonomije. Vjerujem da je ovo dovoljno da preporučim Britancima da ostanu unutar EU, imajući najbolje od oba svijeta...", izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron.

"Mislim da je ovo polazna tačka - dvije ključne evropske vrijednosti su sačuvane - sloboda kretanja i izbjegavanje diskriminacije...vidjećemo kakav će biti rezultat referenduma u Velikoj Britaniji, želimo da ta zemlja bude punopravna članica Unije, ali je na njenim gradjanima da li žele da ostanu sa nama, što im, na osnovu postignutih kompromisa, preporučujem, ili će nas napustiti", kazao je predsjednik Evropskog parlamenta, Martin Šulc.

Opšte je uvjerenje da jutros postignuti sporazum, kompromis izmedju
Londona i preostalih 27 evropski članica, osigurava Britancima
dovoljno razloga da na referendumu glasaju ZA ostanak u Uniji, i iz
ekonomskog i političkog ugla. Medjutim, ukoliko se odluče za
odlazak, otvoriće to pitanja na koja danas u Briselu niko nije
spreman da odgovori.

XS
SM
MD
LG