Linkovi

Dodik potvrdio izveštaje VOA: Za lobiranje u SAD, RS potrošila 30 miliona dolara


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (AP Photo/Amel Emric)
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (AP Photo/Amel Emric)

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik potvrdio tačnost istraživačkog izveštaja Bosanskog servisa Glasa Amerike (VOA) da je potrošio gotovo 30 miliona dolara na lobiranje u Sjedinjenim Državama.

Dodik, predsednik Republike Srpske, rekao je novinarima da je moguće da je autonomni entitet bosanskih Srba platio oko 30 miliona dolara firmi za lobiranje kod vlade SAD u Vašingonu.

„Javnosti je poznato da smo tokom poslednjih deset godina imali kontakte sa određenim agencijama (u SAD). Zahvaljujući tome, imalo smo dobru poziciju Republike Srpske u prošlosti i bili smo u mogućnosti da ponudimo objašnjenja po pojedinim pitanjima“, rekao je Dodik, a prenosi bosanskohercegovačka agnecija Fena. „To nije puno novca, ako uzmete u obzir vreme tokom kog je on potrošen“.

Bosanski servis Glasa Amerike javio je u ponedeljak da je lider bosanskih Srba potrošio 29.635.062,83 dolara za lobiranje. Izveštaj su preneli lokalni mediji i vest se brzo proširila preko društvenih mreža.

Sekretarijat za finansije SAD je 17. januara uveo sankcije Dodoku zbog aktivne obstrukcije napora da se implementira Dejtonski sporazim iz 1995. godine, kojim je okončan krvavi konflikt u Bosni i Hercegovini. Sankcije dozvoljavaju vlastima SAD da blokiraju pristup Dodika njegovoj imovini koja je pod jurisdikcijom SAD.

Dodik je svojevremeno bio pohvaljen kao demokratski reformator u BiH, ali su njegove veze sa SAD i EU pogoršale tokom poslednjih nekoliko godina. U isto vreme, njega je hvalila Rusja, sa kojom on zagovara bliže političke i ekonomske odnose.

Nedavno, Dodik je pozvao na nezavisnost Republike Srpske, dovodeći u pitanje legitimnost pravosuđa i čak je povukao vojnike iz Republike Srpske iz jedinstvene vojske države.

Dodiku je takođe nedavno u Ambasadi SAD u BiH odbijen zahtev za izdavanje diplomatske vize, što ga je sprečilo da prisustvuje inauguraciji predsednika Donalda Trampa. Dodik je tvrdio da je zvanično bio pozvan da prisustvuje događaju. Ipak, ispostavilo se da je reč o pozivu za prisustvo privatnom balu koji su sponzorisale religiozne i konzervativne grupe.

XS
SM
MD
LG