Linkovi

Dodeljene NUNS-ove nagrade za istraživačko novinarstvo, Žig infu plaketa za hrabrost


Laureati NUNS-ovih nagrada za istraživačko novinarstvo 2019, koje su, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu, dodeljene na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 7. maja 2019.
Laureati NUNS-ovih nagrada za istraživačko novinarstvo 2019, koje su, uz podršku Ambasade Sjedinjenih Država u Beogradu, dodeljene na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, 7. maja 2019.

Novinari portala Žig info, Milan Jovanović i Željko Matočević, dobitnici su posebne Plakete za hrabrost za tekst "S tri flaše piva" do kuće: Za par godina, predsednik Skupštine opštine Grocka kupio dva placa i napravio sebi kuću", a organizatori su tokom svečanog dodela nagrada Nezavisnog udruženja novinara Srbije, na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, podsetili da je Jovanović "svoju hrabrost platio skupo - svojom spaljenom kućom".

Dobitnici godišnje nagrade za istraživačko novinarstvo, koju uz podršku Ambasade Sjedinjenih Država već 14. godinu dodeljuje Nezavisno udruženje novinara Srbije, su Tamara Tankosić, novinarka Radio televizija Srbije u kategoriji elektronskih medija, Velimir Perović iz dnevnika Danas u kategoriji štampanih medija i Jelena Veljković, novinarka istraživačkog portala BIRN u kategoriji onlajn medija.

Tamara Tankosić nagradjena je za prilog "Dečje bolesti zakazivanje pregleda", Velimir Perović za prilog "Masakr mladića u Pandi država gura u zaborav", a Jelena Veljković za seriju tekstova o nelegalnoj gradnji na planini Goliji.

Žiri je odlučio da specijalne plakete dodeli novinarki Centra za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS) Dini Đorđević za priče "Od nigerijske šeme do tajne milionske EPS nabavke" i "Šarićev saradnik u poslu sa malim hidroelektranama", kao i novinarki VOICE-a Ranki Ivanoski za serijal tekstova o malverzacijama sa privatnom spalionicom životinjskog otpada.

Primajućii nagradu, Milan Jovanović je zapitao da li je hrabrost reći istinu i ukazati na zloupotrebu položaja i odmah odgovorio da to jeste slučaj, jer onaj ko se na to odvaži postaje žrtva.

Novinari, nastavio je, umesto da budu zaštićeni, postaju meta sistema.

"Pa se tako desi da vam nezakonito iseku struju u kući, vodu, kanalizaciju. Ako vas ni to ne pokoleba, onda sistem dozvoli da vam čak zapale kuću i kidišu na jedino što vam je preostalo - na goli život", rekao je Jovanović.

Matorčević je, primajući priznanje, uputio dramatičnu poruku, ukazujući da se situacija kojoj su on i njegov kolega izloženi u Grockoj ne popravlja, naprotiv.

"Nadam se da nećete posthumno da nam dodeljujete nagrade, jer zaista je takvo stanje, takva situacija", rekao je Matorčević.

Skot: Svetlost nezavisnog novinarstva još treperi u Srbiji

Američki ambasador u Beogradu Kajl Skot podsetio je da je NUNS-ova nagrada ustavnovljena 2006. godine. "Ambasada Sjedinjenih Američkih Država ponosna što podržava NUNS-ove Nagrade za istraživačko novinarstvo već 14 uzastopnih godina", rekao je Skot.

"Ovde, u ovoj dvorani pred nama je dokaz da svetlost koju daje nezavisno novinarstvo još uvek treperi u Srbiji. Vi nastavljate da dajete svoj doprinos koji je od ogromne važnosti za vaše sunarodnike i sugradjane", rekao je Skot i dodao da je "fer reći da ima razloga za zabrinutost po pitanju stanja u novinarstvu u Srbiji".

Srbiji su, nastavio je on, potrebni slobodni i nezavisni mediji, a obaveza svakog demokratskog društva je da učini sve što može kako bi garantovalo da novinari mogu da rade svoj posao bez straha, pretnji ili političkog pritiska.

Američki diplomata podsetio da poslednji izveštaj Reportera bez granica o Indeksu slobode medija u svetu "pokazuje da je novinarstvo u Srbiji u krizi" i da je Srbija po tom kriterijumu oštro pala za 31 mesto i da je spuštena na 90. mesto u svetu.

Citirao je deo izveštaja: "Napadi na medije se pojačavaju, uključujući pretnje smrću kao i zapaljivu retoriku, koji sve više i više dolaze od državnih zvaničnika".

Podsetio je, međutim, da je i njegovoj zemlji u izveštaju dodeljeno niže mesto na listi od prethodnog.

"Partijski obojene političke debate su u porastu u našoj štampi, a i nivo pristojnosti debate je nesumnjivo u opadanju. Ovde u Srbiji izgleda da jedan broj medijskih kuća direktno služi interesima politike i biznisa, umesto da budu u službi javnosti. Uz koncentraciju vlasništva nad medijima i kontrolu prihoda od reklama, različita mišljenja i stavovi su sve tiši i tiši", rekao je on.

Skot je naveo da je u Americi, sloboda medija bila od "vitalne važnosti" kada je obelodanila neke od najbolnijih istina za tu zemlju o ratu u Vijetnamu, rasizmu, korupciji.

Presednik NUNS-a Željko Bodrožić kazao je da su se kolege koje su se odazvale pozivu na taj konkurs svojim radom pokazuju da "temelji časnog i profesionalnog novinarstva u Srbiji još uvek postoji i dokazuje da je ono nešto više od senzacionalizma i povladjivanja niskim strastima" i posebno se zahvalio ambasadi SAD što i dalje "bezrezervno podržava tu nagradu".

On je takođe podsetio i da je danas 23. dan štrajka gladju vlasnice Kanala 9 iz Novog Sada Maje Pavlović.

Dobitnici nagrada zahvalili su se za priznanja i obećali da će nastaviti da se hrabro i profesionalno bave svojim poslom.

NUNS-ov žiri ove godine činili su Irena Stević, novinarka Insajder produkcije, Milorad Ivanović, urednik i novinar BIRN Srbija i Dinko Gruhonjić, novinar i predavač na Odseku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu.

XS
SM
MD
LG