Linkovi

Dok Stoun - od medicinskog radnika do uspešnog dizajnera


U gradu Frederik u Merilendu, Viler Stoun, poznat pod imenom Dok Stoun, živi svoj život iz snova. Pravi kožne kostime i prateće detalje za ljude koji vole da se maskiraju u junake poznatih filmova. On takođe dizajnira i šije kožne proizvode iz svakodnevnog života. Kako prenosi novinarka Faiza Elmasri, zahvaljujući internetu, Stounovi autentični ručni radovi imaju sve više kupaca.

Dok Stoun može da provede sate radeći u svom studiju a da ne oseti zamor ili dosadu. Za njega, rad sa kožom je više hobi nego posao. Pre tri godine, dao je otkaz na poslu medicinskog radnika u službi hitne pomoći da bi postao zanatlija.

“To je rizik. Ali u životu je važno da shvatimo - možemo da doživimo neuspeh radeći nešto što ne volimo. Zašto onda da ne rizikujemo da uspemo radeći nešto u čemu uživamo?”

Kada se u potpunosti posvetio izradi predmeta od kože, Stoun je mogao da izrazi svoju strast prema estetici nazvanoj “stimpank”.

“To je povratak u viktorijansku realnost, eru uspona parne mašine, legura bakra i te vrste estetike nasuprot onoj iz kasnije industrijske ere.”

Pevačica Inger Talbot koja pripada žanru “stimpanka”, oblači se kao Zina, junakinja koja se prvi put pojavila u TV seriji iz 1990-ih Zina: Ratnica princeza. Oklop koji nosi preko grudi, leđa i ramena je autentični kostim iz serije. Umetnik Stoun joj pomaže da izradi ostatak kostima - koricu od mača.

Bilo da je reč o “stimpank” verziji ili savremenoj tehnologiji, proces prerade kože je praktično isti a počinje – stavljanjem ideje na papir.

“Uzmem parče papira, isečem ga, savijam, pazim na prevoje. Onda prelazim na sečenje kože”, objašnjava Dok.

Sledeći korak je farbanje. Tu, kao i svakom drugom delu procesa, Stoun je razvio sopstveni stil. Ponosi se time što je potpuno samouk. Zatim ušiva delove i pretvara ih u konkretan proizvod. Nedavno je na internetu otvorio svoju prodavnicu gde prodaje različite luksuzne ručne radove.

“Imam 3D printer. Neki umetnici laserom seku kožu. Mislim da je suština da se integrišu različiti pristupi. Kompjuteri su sredstvo rada baš kao i moja mašina za šivenje ali na kraju ću uvek ja imati završni potez.”

Umetnik Dok Stoun kaže da to njegovim proizvodima daje prepoznatljivi izgled i karakter. A njemu pruža zadovoljstvo koje nije mogao da nađe ni u jednom drugom poslu.

XS
SM
MD
LG