Linkovi

Dobra bilateralna vojna saradnja SAD i Vojske Srbije


Komandant Kopnene vojske Evropske komande Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država general-potpukovnikom Frederik Hodžis sastao se sa Ministrom odbrane Zoranom Ðorđevićem gde su ukazali na ulogu zajedničke obuke i vežbi koje pripadnici kopnenih vojski dve zemalje sprovode.

Hodžis je preneo pozitivne utiske o saradnji sa Vojskom Srbije (VS) i naglasio izuzetni profesionalizam i obučenost pripadnika MO i VS i dodao da očekuje da će se zajedničke vežbovne aktivnosti i obuka pripadnika kopnenih vojski dveju zemalja nastaviti i u narednom periodu .

Đorđević je ukazao značaj i ulogu bilateralne vojne saradnje koju Ministarstvo i VS imaju sa SAD, a naročito sa pripadnicima Kopnene vojske Evropske komande oružanih snaga te zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Ministar je takođe istakao privrženost Srbije vojnoj neutralnosti i rekao da sa tog aspekta Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije nastupaju u implementaciji politike odbrane kada je reč o međunarodnoj vojnoj saradnji.

General-potpukovnik Hodžis je i ocenio da novi programi saradnje, poput unapređenja kapaciteta inžinjerijskih jedinica, zauzimaju važno mesto i da će doprineti jačanju međusobnog razumevanja na obostranu korist.

Tokom posete Srbiji, general-potpukovnik Hodžis imao je odvojeni sastanak sa načelnikom Generalštaba Vojske Srbije generalom Ljubišom Dikovićem, sa komandantom KoV Vojske Srbije general-potpukovnikom Milosavom Simovićem, a obišao je jedinice 3. brigade i Mešovite artiljerijske brigade Kopnene vojske, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

XS
SM
MD
LG