Linkovi

Dobar napredak Srbije u pregovorima sa EU o hrani i vodi


Brifinga za novinare u EU info centru, "EU za tebe - šta evropski standardi donose Srbiji".
Brifinga za novinare u EU info centru, "EU za tebe - šta evropski standardi donose Srbiji".

Srbija je ostvarila dobar napredak u pregovorima o Poglavlju 12, izuzetno komplikovanom segemtnu pregovora o pristupanja EU koji reguliše pitanja iz oblasti bezbednosti hrane, dok je u Poglavlju 27, koje se bavi pitanjima životne sredine i klimatskim promenama, učinjen vidan napredak, rekao je Sakelaris Hurdas iz Delegacije Evropske unije u Srbiji.

On je ocenio da su potrebna veća ulaganja, posebno u fabrike za prečišćavanje otpadnih voda.

Hurdas je kao glavni prioritet u Poglavlju 27 izdvojio "Evropski zeleni dogovor" koji se tiče održivosti ekonomije. Čestitao je Srbiji usvajanje pregovaračke pozicije za poglavlje 27 u januaru i dodao da taj dokument od preko 1.600 strana teksta pregleda Evropska komisija.

Tokom brifinga za novinare u EU info centru, "EU za tebe - šta evropski standardi donose Srbiji" govorilo se o potrebi obeležavanja prehrambenih proizvoda, odnosno neophodnosti da podaci o sastojcima, roku trajanja, proizvođaču, energetskoj vrednosti, prisustvu masnoća, šećera, proteina, soli, kao i upozorenja u vezi sa mogućem izazivanju alergija moraju biti jasno istaknuti na pakovanjima proizvoda.

Ekspert projekta PLAC III, Rejmond O'Rurk, detaljno je, pomoću prezentacije, objasnio kako treba da izgledaju prehrambene i zdravstvene izjave i druge informacije o hrani.

Brifinga za novinare u EU info centru, "EU za tebe - šta evropski standardi donose Srbiji".
Brifinga za novinare u EU info centru, "EU za tebe - šta evropski standardi donose Srbiji".

Rekao je da je za mnoge postojeće "funkcionalne" tvrdnje koje se tiču zdravlja, kao na primer "kalcijum može biti dobar za vaše kosti", Evropska komisija sastavila je pozitivnu listu EU zna osnovu zahteva koje su podnele države članice. Međutim, za tvrdnje poput onih da određeni proizvod ili element iz njegovog sastava smanjuje rizik od bolesti, ili se odnosi na zdravstveno stanje dece, neophodno je pribaviti odobrenje za svaki proizvod posebno.

Podaci o hrani i koji su potrošaču dostupni pitem etikete, nekog pratećeg materijala ili usmeno, moraju da pružaju visok nivo zaštite zdravlja i njihovih interesa. Od njih se očekuje da pomažu slobodnom kretanju namirnica, a ne smeju da budu obmanjujući i moraju da budu dostupni u razumljivom formatu, predočio je O'Rurk.

Savetnica u Ministarstvu zdravlja Srbije Mirjana Veljković rekla je da je proizvođač hrane zadužen da navede rok trajanja do kojeg proizvod može da se upotrebi.

To garantuje da će proizvod do navedenog datuma posedovati navedene karakteristike. Ali, to ne znači da proizvod posle tog datuma više nije za upotrebu, već su samo promenjene neke njegove karakteristike, izjavila je Mirjana Veljković.

Ona je navela da je stav ministarstava zdravlja i poljoprivede da je prehrambeni proizvod nakon navedenog roka neispravan i da više nije za tržište.

Zato se baca mnogo hrane, što je šteta, rekla je Mirjana Veljković.

XS
SM
MD
LG