Linkovi

Ekspanzija novih medija na konvenciji


Konvencija Demokratske stranke u Šarlotu bila je najotvorenija u istoriji SAD, delimično zahvaljujući novim medijima

Demokrate, koje su se okupile u Šarlotu u Severnoj Karolini sa ciljem da nominuju predsednika Baraka Obamu za drugi mandat, obećale su da će taj dogadjaj biti „najotvorenija i najpristupačnija konvencija u istoriji ove zemlje“. Kako izveštava novinar Glasa Amerike, Kejn Farabo, to delimično omogućava doprinos novih medija koji obezbeduju sadržaj novoj publici na internetu.

Budućnost medija može se pronaći iza zidova jedne od najstarijih zgrada u Šarlotu.

„Staviti to naspram svih kreatora digitalnih sadržaja, svih budućih medija, je prilično interesantan eksperiment.“

Eksperiment poznat kao PPL, odvija se pod upravom direktora Brusa Klarka. On to zove nekom vrstom alternativne redakcije koja ili ne može sebi da priušti ili nema pristup tradicionalnim medijskim prostorima na Nacionalnoj konvenciji demokratske stranke.

„Digitalna era nam je omogućila da probijemo brojne barijere i omogućimo pristup ljudima koji generalno ne bi imali pristup tim informacijama.“

Ti ljudi u sobi samo nekoliko blokova dalje od konvencije, obuhvataju blogere, instagramere, Tvitere i nezavisne reditelje poput Tima Granta.

„Novi mediji su izmenili način izveštavanja sa konvencija samim obimom informacija. Sposobnost da tvitujete ono što vidite je poput slanja fotografije u svakom momentu. Veoma široki koncept. Možete da ukucate DNC i svaki minut dobijete stotine novih tvitova.“

Tokom prve noći Demokratske nacionalne konvencije, ta cifra nije bila u stotinama već u hiljadama, što je postavilo novi rekord kako kaže Adam Šarp iz firme „Tvitter“.

„I pre nego što je Mišel Obama započela govor, ona je oborila rekord republikanske konvencije. Pri kraju govora bilo je 28.000 tvitova u minutu. Gotovo dvostruko više od Mita Romnija i što je još interesnatnije, dvostruko više nego njen suprug tokom govora o stanju unije ranije ove godine.“

Šarp ukazuje da je tviter, koji omogućava korisnicima da pošalju i čitaju tekstualne poruke, promenio način na koji političari, reporteri i producenti sadržaja tvitera stižu do publike.

„Prešli smo sa 24-časovnog novinskog ciklusa na ciklus od 140 slova.“

I dok reditelj Tim Grant pozdravlja taj pristup i poplavu opcija da se stigne do vesti na internetu, on ističe da to ima i lošu stranu.

„Filter je nestao i na neki način to je loše jer ne znate šta da tražite. Ne znate šta da verujete u nekim slučajevima. Ali verujem da ukoliko zbilja želite nešto da pronadjete, sada imate pristup i ne morate da zavisite od svega nekoliko mreža.“

Medijske kuće sada moraju da se takmiče sa novim medijima koji mogu da dospeju do publike po mnogo nižoj ceni.
XS
SM
MD
LG