Linkovi

Marko Đurić uhapšen, pa proteran sa Kosova


Kosovska policija hapsi Marka Đurića, 26. mart 2018.

Pripadnici kosovske policije uhapsili su u ponedeljak u Severnoj Mitrovici direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića zbog ilegalnog ulaska na Kosovo. Đurić je nakon saslušanja u policijskoj stanici u Prištini proteran sa Kosova.

Pripadnici Policije Kosova Đurića su uhapsili u sali Mitrovačkog dvora u Severnoj Mitrovici pola sata nakon početka razgovora u okviru unutrašnjeg dijaloga o Kosovu.

Desetak građana pokušalo je da spreči policajce da uđu u zgradu, ali su oni aktivirali šok bombe, nakon čega su ušli i odveli Đurića u stanicu policije u Prištini, odakle je posle oko sat vremena oslobođen i u pratnji policije odveden do prelaza Merdare.

Na skupu koji je policija prekinula učestvovao i sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

Bilo je predviđeno da skup o unutrašnjem dijalogu počne u 12 sati i 44 minuta. Međutim politički predstavnici Srba sa Kosova, uglavnom iz Srpske liste, čekali su više četiri sata Đurića i Selakovića koji su se pojavili u Mitrovački dvor, ali je ostalo nejasno kako su došli i da li su uopšte došli u Mitrovicu s obzirom da je od jutros na prelazima na severu Kosova i duž puta Mitrovica - Jarinje, i Brnjak - Mitrovica bila pojačana kontrola saobraćaja.

Zvaničnici Vlade Kosova u ponedeljak ujutro su saopštili da Marko Đurić i Nikola Selaković nemaju dozvolu za ulazak na Kosovo.

Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli upozorio je da bez dozvole niko ne može da uđe na teritoriju Kosova i istakao da će svako ko to pokuša, biti uhapšen.

Na Kosovu je u ponedeljak i utorak trebalo da boravi i Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević. Bilo je planirano da poseti nekoliko manastira na Kosovu i uruči pomoć. Međutim kako je saopšteno iz kosovske policije on je odustao od te posete.

Kosovska policija je saopštila da je ulazak Vukosavljevića prvobitno planiran na prelazu Merdare, a ne na Jarinju gde je zadržan oko pola sata, nakon čega mu je omogućeno da uđe na Kosovo, ali se on vratio u Srbiju. Policija je tako demantovala navode više medija da je Vukosavljeviću zabranjen ulazak na Kosovo.

"Bez obzira na ove trenutne okolnosti, srpska kulturna baština na Kosovu i Metohiji sija svojim jakim sjajem već preko 800 godina i to će nastaviti da čini i u budućnosti. Svi mi sazidani smo na temeljima te kulturne baštine, čitava naša država i naš identitet i to će tako nastaviti da bude i u budućnosti ", rekao je ministar Vladan Vukosavljević.

Predsednik Kosova Hašim Tači, pozvao je na smirenost i rekao da je policija Kosova postupila u skladu sa zakonima i svojim nadležnostima tokom hapšenja Marka Đurića.

„Marko Đurić je ušao na Kosovo ilegalnim putem. Policija Kosova je postupila u skladu sa svojim nadležnostima, profesionalno i u cilju zaštite reda i zakona na Kosovu“, naveo je Tači u pisanoj izjavi.

„Ovaj slučaj ne treba da ugrozi komunikaciju koja je uspostavljena između Kosova i Srbije, dijalog između dve države i napore za normalizacijom odnosa, napore za dobrim međususedskim odnosima i pomirenjem između Kosova i Srbije“, zaključio je predsednik Kosova Hašim Tači.

Saopštenjem se oglasio i predsednik Srpske liste Goran Rakić koji je najavio da će predstavnici Srpske liste napustiti Vladu Kosova.

“Ovo je težаk dаn zа Srbe nа Kosovu i Metohiju u kome se nаjbolje videlo lice prištinskih institucijа. Brutаlno, sа metkom u cevi, uz šok bombe i besomučno udаrаnje ženа u muškаrаcа nаpаdnuti su i prebijаni legаlni i legitimni predstаvnici srpskog nаrodа u pokrаjinskim institucijаmа, ministri, direktori kаncelаrije, poslаnici, grаdonаčelnici. Nаkon ovаkvog zlodelа i demonstrirаnjа sile, rukovodstvo Srpske liste je održаlo hitаn sаstаnаk nа kome smo usvojili inicijаtivu zа nаpuštаnje Vlаde u Prištini. O ovoj odluci ćemo obаvestiti predsednikа Republike Srbije Aleksаndrа Vučićа. Dijаlog u ovаkvim okolnostimа, kаdа se nа goloruk nаrod ide sа metkom u cevi, kаdа se nа reč ide kundаcimа i đonovimа čizаmа, dok se vrši institucionаlno nаsilje nаd grаđаnimа, nemа nikаkvog smislа“, naveo je Goran Rakić.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG