Linkovi

Djurić: U Briselu o ZSO i Oliveru Ivanoviću


Direktor vladine kancelarije za KiM, Marko Djurić

Direktor Vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić razgovorao je danas sa predstavnicima Srba sa Kosova, a jedna od glavnih tema bilo je formiranje Zajednice srpskih opština.

Zajednica srpskih opština nije uperena ni protiv koga već je faktor stabilnosti i približavanja zajednica, izjavio je danas direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić i dodao da je osnivanje ZSO apsolutni prioritet za Srbe, o kome će biti reči i u Briselu.

Posle današnjeg sastanka sa predstavnicima Srba sa Kosova Đurić je rekao da se sa Prištinom se vrlo konkretno razgovara o ZSO i da je vrlo blizu dogovor o tome da se Zajednica srpskih opština direktno finansira iz Beograda:

"Ona će biti telo koje će odlučivati o pozicijama koje će Srbi zauzimati unutar različitih tela, organizacija, agencija, ustanova koje funkcionišu u okviru sistema u Pokrajini, što će joj dati dodatnu političku težinu. Dakle, naš cilj, naš zadatk nije da remetimo bilo kakav sistem u Pokrajini, već da damo političku i ekonomsku snagu srpskom narodu na Kosovu i Metohiji da on mogao da opstane."

Predstavnik Srba sa Kosova i Metohije i zamenik kosovskog premijera Branimir Stojanović je naglasio da formiranje ZSO nije ni na čiju štetu već da je pre svega nadogradnja političkog jedinstva Srba sa Kosova:

"Ovo što danas imamo kao jedinstveni političku korpus koji brani srpske interese i interese Srba na Kosovu i Metohiji mora dalje da se nadograđuje i uokviri. I ta zajednica će biti upravo to – osim što će objedinjavati sve Srbe koji su poslednjih 15 godina vrlo često plaćali visoku cenu svoga nejedinstva, sada kroz ovo jedinstvo koje imamo danas dalje nadograđeno kroz zajednicu."

Marko Đurić je izjavio i da je potrebno što pre pustiti na slobodu lidera Građanske inicijative SDP Olivera Ivanović, kao i da nema razloga da posle 26. avgusta bude iza rešetaka. Ta tema će 24. i 25. avgusta u Briselu biti visoko postavljena, najavio je Đurić.

XS
SM
MD
LG